Hihetetlen történet Gyöngyöspatán! Fortuna megfogta egy cigánysoron élő asszony kezét, s a helyi lottózóba kísérte. Az asszony húzott a kaparós sorsjegyek közül, kapart, majd alig hitte el, mekkora kegyben részesítette őt a szerencse istennője. Nem meseírásba kezdtünk! Olyan történt ma a mátraaljai településen, mint még soha! Milliók érkeztek a cigánysorra, de nem onnan, ahonnan várták.

Az elmúlt hetekben szinte nem telt el úgy nap, hogy Gyöngyöspata ne szerepelt volna a híradásokban, a nagy port kavart, indulatoktól túlfűtött szegregációs perről mindenkinek van véleménye az országban. Úgy tudjuk, az ügy gyöngyöspatai érintettjei ma arra készültek, hangot is adnak a saját igazuknak, ám ezen ötletük abban a pillanatban messzire szállt, mikor kiderült a hihetetlen nyeremény híre.

„Szuper Bankón nyert a nénnye, megyünk a trópusokra!” – harsogta egy száguldó, piros autó ablakából ma délután egy fiatalember Gyöngyöspata főterén. Nem maradhatott hát sokáig titokban, mekkora szerencse ért valakit a kisvárosban. Utánajártunk gyorsan, mi is történt. Egybehangzó információk szerint a cigánysoron élő, s a szegregációs perben érintett egyik család hölgy tagja ma reggel besétált a helyi lottózóba, húzott egyet a felé kacsintó sorsjegyek közül, majd még ott, melegében le is kaparta azt. Annyi nulla nézett rá vissza a papírdarabról, hogy még a mellette állókat is megkérte, ugyan, nézzék már meg, miféle összeg ékeskedik a sorsjegyen. „Huszonöt, meg egy, kettő, három, négy, öt, hat nulla…” – kezdtek közös számolásba a jelenlévők. Az elektronikus ellenőrzés is gyorsan visszaigazolta: „nagy nyeremény” – állt a kijelzőn.

Hétfő kora este már népünnepély zajlik az utcában, sokan a sorsnak, vagy valami mesebeli ítéletnek tartják a 25 millió forintos, kaparós nyereményt. Hangosan folyik a vita a patai milliókról az egész országban, kártérítésként a pénz kontra oktatás nehéz kérdése lett feltéve a helyi romáknak, de “nénnye” és családja ma lehet, hogy kiszállt ebből a fejtörőből. Ők talán igent mondanak az oktatásra. Vagy a trópusokra.

2020.01.20.

Kékes Online, Korepta Lilla