A Detken élő Szabóné Kata két évvel ezelőtt vett a kezébe először pólófonalat. Azóta töretlen lelkesedéssel készíti szebbnél szebb táskáit, kiegészítőit.

A horgolás a szenvedélyed. Hogyan találkoztál ezzel a kézműves technikával?

A barátnőm mindig mondogatta, hogy ügyes kezű vagyok. Számtalan alkalommal küldött horgolással kapcsolatos videókat és mindig biztatott, hogy kezdjek hozzá, tanuljam meg. Biztos volt abban, hogy hamar a szenvedélyemmé válik majd. Egyébként amióta az eszemet tudom, mindig valamilyen kézműves tevékenységgel foglalkoztam, kötöttem vagy épp hímeztem. Amikor belevágtam a horgolásba, két különböző méretű tároló kosárat és egy szőnyeget is készítettem. Igazából ekkor találkoztam a pólófonallal, mint alapanyaggal, s kíváncsian kerestem a lehetőségeket, melyeket ez az anyag magában rejt.

Hol találkozhattunk már az “alkotásaiddal”?

A Detki Gyöngyszemek kézművesek csoportjában már volt egy kiállításom. Óriási megtiszteltetés ez számomra. A tárlat egyébként maga volt a csoda, és nem elsősorban azért, mert a saját munkáimat is viszontláthattam, magával ragadott az a sok szépség, melyet a detkiek alkottak. Számos ügyes kezű ember él szeretett községünkben, én pedig igyekszem megfelelni, s óriási motiváció is egyben, hogy köztük lehetek.

Hol van a műhelyed?

Az otthonomban munkálkodom, de kifejezett műhelysarkom nincs, ezért, aki ellátogat hozzám, egész lehetetlen helyeken is találkozhat a fonalaimmal, tűimmel, bőr és eko bőr tartozékaimmal. S minden egyébbel, ami a hobbim tartozéka. Jelenleg kizárólag horgolok. Vékony, vastag, fémes, raffia, selyem-, makramé, póló- és zsinórfonállal. Sajnos még nem volt lehetőségem mindent kipróbálni, hiszen a lehetőségek tárháza végtelen. A horgolásra úgymond csak lopott időm van, hiszen, hála Istennek, igen népes a családunk, s bár imádok bíbelődni a fonállal, de a család az első.

Mennyi időt vesz igénybe egy adott darab elkészítése?

Egy munkadarab elkészítési idejét több dolog is befolyásolja, például az, hogy mit készítek, mekkorát, s milyen anyagból. Egy átlagos női táska nagyjából egy hét alatt készül el. S ebben a béléstől a díszítésig minden benne van. Egy tároló hamarabb elkészül, ugyanis ezeket a dolgokat zsinór vagy pólófonálból készítem. Olyan munkám nincs, amit csak úgy össze tudnék dobni, már csak azért sem, mert mindig a tőlem telhető legjobb minőséget igyekszem kiadni a kezemből. A visszajelzéseknek pedig nagyon örülök. S ha a saját névjegyemmel ellátott táskát szembejönni az utcán, az leírhatatlan érzés, szavakba nem önthető.

Milyen álmokat dédelgetsz?

Sok kézitáskát horgoltam már. Az utóbbi időben a szőnyegek, különböző méretű tárolókosarak, s a tányéralátétek felé fordult a figyelmem. Persze a családom női tagjai rendszeresen megkeresnek egy-egy ruházati felsőrész igénnyel is. Örülök ezeknek a kéréseknek, hiszen nagyon szeretek horgolni. Rengeteg technika, módszer, s anyag létezik ma már, én pedig arra törekszem, hogy minél többet elsajátítsak. Mindig tanulok valami újat. S hogy mi a legnagyobb álmom? Az, hogy egy nap a horgolás legyen a hivatásom.

 

2020. március 14.

Kékes Online, Lukács Melinda

Fotó: beküldött