Fotó: www.hirado.hu

500 ezer forintos pluszjuttatást biztosítanak idén minden egészségügyi dolgozónak – többek közt erről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Huszonhárom napja hirdették ki hazánkban a vészhelyzetet. Orbán Viktor ma reggeli rádióinterjújában úgy fogalmazott: le a kalappal mindenki előtt, aki a frontvonalban harcol, és aki a hátországban dolgozik. Mint mondta, az orvosaink kiválóak, az ápolónők föl vannak készülve, a mentősök kötésig állnak a munkában, járványügyi szakemberek a helyükön, a rendvédelmi dolgozók, a katonák tisztességesen teszik a munkájukat, helytállnak az ellátást biztosítók az élelmiszerboltokban, a gyógyszertárakban, a fuvarozók. Le a kalappal az édesanyák és a tanárok előtt is – hangsúlyozta. Szólt arról is, talán az idősebb korosztálynak a legnehezebb ezt az élethelyzetet megélni, hiszen minél idősebb az ember, annál inkább vágyik arra, hogy másokkal találkozzon. Hozzátette, elismerés és köszönet illeti azon szépkorú embertársainkat, akik fegyelmezetten betartják azokat a kéréseket és szabályokat, amelyeket az élet kirótt rájuk.

A kormányfő szólt arról is, hogy a tervek szerint

szerdán orvosi, járványügyi és rendőri jelentések alapján határoznak majd arról, hogy az április 11-ig érvényben lévő kijárási korlátozást fönntartják-e vagy sem, s ha fönntartják, milyen formában.

Orbán Viktor beszélt az egészségügyi átcsoportosítási tervről is, melyet az ország legfontosabb dokumentumának nevezett. Ez arról szól, hogyan kell majd az erőket átcsoportosítani, amikor tömegessé válik a koronavírus-fertőzés. A törvény adta lehetőségek szerint központilag, az egészségügyi átcsoportosítás terv szerint kell majd irányítani az egészségügyi dolgozók beosztását. Ennek érdekében 110 kollégium (ezek 19820 ember elhelyezésére alkalmasak) és 58 hotel (ezekben 5661 embert tudnak elhelyezni), valamint több mint 3000 gépjármű lett lefoglalva.

Az interjúban kitért arra is, hogy Brüsszel velünk foglalkozik, pedig a vírussal kellene, illetve a betegséggel. „Én nem akarok belebeszélni az ő dolgukba, de azért mégiscsak emberéletekről van szó, én nem tudom, milyen emberek ülnek ott, de én azt tudom, hogy itt Budapesten nekünk minden magyar élet elvesztése fáj.

Nem lehet az embernek fontosabb dolga, mint hogy azzal törődjön, hogy hogyan mentse az életeket.”

 

Orbán Viktor szólt arról is, hogy holnap Gulyás Gergely kormányzati koordinációért felelős miniszter bemutatja a járványügyi alapot. Előzetesen annyit mondott, hogy

ebben az évben minden egészségügyi dolgozónak 500 ezer forintnyi plusz juttatást adnak.

Hozzátette, várhatóan kedden napvilágot lát a magyar gazdaságtörténet legnagyobb gazdaságélénkítési terve.

 

2020. április 3.

Korepta Lilla