A nemzeti park fenntartásában lévő szálláshelyeken a napokban új célcsoportok számára nyitottak meg szálláshelyeket. Erről és az átadás előtt lévő mátrafüredi Harkály házról beszélgettünk Nagy Júliával, a Bükki Nemzeti Park kommunikációs vezetőjével.

Időről időre meglepő újdonságokkal rukkol elő a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, ami nem véletlen, hiszen Ön hosszú ideje tevékenykedett a turizmusban és korábbi munkahelyein is jellemző volt az innováció. Jelen helyzetben, amikor zárva vannak a nemzeti parkok, hogyan lehet mégis ébren tartani az emberek érdeklődését?

A napokban új célcsoportok számára nyitottuk meg szállásainkat, hiszen jól tudjuk, hogy a turizmusban nagyon fontos, hogy a felmerülő igényekre minél gyorsabban tudjunk reagálni. A járvány miatt a szállásainkon jelenleg üzemszünet van, ám vannak célcsoportok, akiket ebben az időszakban is szívesen fogadunk, sőt, az igények feltérképezése után szükségesnek éreztük a haladéktalan kapacitásbővítést. Igazgatóságunk a „fejlesztés” eredményeként mostantól hosszú távra tud férőhelyet biztosítani cinegék, csuszkák, mezei verebek, örvös légykapók, seregélyek, búbosbankák számára, de akár pelékre és mókusokra is számítunk. A Borostyán Panzió udvarán hét, a Répáshutai Vendégháznál kettő, Bükkszentkereszten, a Geopark Panzió parkjában egy odú várja mostantól, hogy beköltözzenek a madarak. Az új „szobáinkat” akár hosszú távra is lefoglalhatják új vendégeink.

Mátrafüreden épp finisébe fordult a Harkály ház befejezése, a korábbi épület átalakításával látogatóközpont átadására készültek március végén. Bizonytalan ideig ez sem látogatható, hogyan tudják mégis bemutatni a projektet?

Valóban, március végére terveztük a mátrafüredi Harkály Ház, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb bemutatóhelyének megnyitását. A korábbi épület átalakításával a Mátra kapujában egy korszerű, interaktív látogatóközpontot alakítottunk egy európai uniós projekt keretében.

Itt lehetőség nyílik közelebbről megismerni a Mátra természeti, földtani, kulturális adottságait, a természetvédelem feladatait és fontosságát, illetve érdekes, játékos környezetnevelési programokkal is készülünk a fiatalabb generációk számára. Interaktív kiállításunk egyénileg és szakvezetéssel is körbejárható, oktatótermeink pedig érdekes előadásoknak, kisfilm vetítéseknek, kísérleteknek adnak majd helyet. A Harkály Ház kisebb társaságok, családok számára is remek célpont lehet, de nagyobb csoportok, osztálykirándulások helyszínéül is kiváló, választható programokkal, szakvezetett túrákkal, a környék tanösvényeinek bejárásával. A Harkály ház Facebook oldalán és honlapján képekben is bemutatjuk a kiállítás egyes részeit. Érdemes az oldalt nyomon követni, hiszen mindennap játékok várják az érdeklődőket, sőt, heti három alkalommal élő műsorban mutatják be munkatársaink a Mátra természeti értékeit. Hétfőn, szerdán és pénteken délután két órakor jelentkezik élőben a Harkály ház.

Nagy Júliától megtudom, első alkalommal a Natura 2000 területekről volt szó a bejelentkezésben. Fontos kérdés ez, hiszen az egyre intenzívebb mezőgazdasági termelés és emberi jelenlét káros hatása egyértelműen látszik a természeten. A Natura 2000 az Európai Unió összefüggő ökológia hálózata. A korábbi védetté nyilvánított területek, mint a rezervátumok, hasznosak voltak, ám látszott, nem ez a legjobb megoldás. Ezért jött létre a Natura 2000, amely olyan nemzetközi hálózat, ami országos szinten is biztosítja a fajok védelmét, az élőhelyek biológiai sokféleségének megóvását. A Natura 2000 területekkel kapcsolatban tudni kell, hogy ha ez például mezőgazdasági terület, akkor ott ugyanúgy lehet folytatni a tevékenységet, ám bizonyos szabályokat be kell tartani. A Mátrában különösen fontos bizonyos fajok védelme, mint a parlagi sas, az uhu, a fekete gólya.

Nagy Júlia hozzáfűzte, a háttérben munkatársaik folyamatosan végzik feladataikat, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Heves Megyei Helyi Csoportjával karöltve ebben az évben is felmérték a Mátrában található uhuk életterét a kotlási időszak elején. Munkatársaik nyolc olyan helyet kerestek fel, ahol a korábbi évek valamelyikében már volt fészkelés, továbbá négy olyan helyet is megnéztek, mely potenciálisan fészkelésre alkalmas lehet a faj számára. Az uhu fokozottan védett bagolyfaj, a hazai állomány mindössze 70-80 párra tehető. Sérülékeny fajról van szó, a ’70-es években magyarországi állománya szinte teljesen eltűnt. A mai, viszonylag stabil állomány az aktív védelmi tevékenységek sikerének köszönhető.

Addig is, míg benépesül a Harkály ház, ajánljuk mindenkinek, kövesse az élő közvetítéseket és játékokat.

 

2020. április 14.

Kápolnai Nagy Ágnes

Fotó: beküldött