Varázsaltos bíborszínbe öltözött ruháját csodálhatja meg a magyar tájnak, aki most a Mátra nyugati lábánál utazik. A Zagyva völgyének lankáit tavasszal elsőként aranyló repceföldek, később pedig bíborhere táblák jellemzik, melyek egyedülálló látványt kölcsönöznek ilyenkor a hegyvidék számára.
A Mátra bérceit nyugatról szegélyező Zagyva folyó partján, a Salgótarján irányába kanyargó 21-es főút pásztói szakaszánál, illetve az Alsótold, Felsőtold, Buják, Hollókő, Szécsény felé vezető műút mentén lehetünk figyelmesek a vöröslő tengerekre. A bíborheretáblák felkeresésekor azonban figyeljünk a növények megóvására, csupán az ültetvények széléről gyönyörködjünk a tájban!

A Zagyva völgyéből az év minden időszakában festői panoráma tárul a Mátra nyugati gerincére, főként a Muzsla tömbjére, a Kis- és Nagy-Koncsúrra, a Hét vezér koporsójának nevezett alakzatra, a Nyikomra, továbbá Óvár és Ágasvár csúcsaira, de dél felé felbukkan a Nagy-Hársas a geodézia mérőtoronnyal és az Apci-Somlyó is, még ellenkező irányba már a jóval szelídebb Cserhát keleti vonulatát kémlelhetjük, előtérben a Barát-heggyel, a Tepkével és a rajta álló kilátótoronnyal, illetve a Garábi-nyereg irányába a Purgával és a Macska-heggyel.


A bíborhere egyéves takarmánynövény, gyors növekedése miatt előszeretettel ültetik. A pillangósvirágúak csoportjába tartozik, tömeges ültetése esetén virágzásakor az egész táj vörös szőnyeggé változik. Nem csak gyors növekedése miatt kedvelik a bíborherét, de talajszerkezet-javító és jó nitrogén-megkötő képessége miatt is szívesen vetik. Kedveli a napsütötte, meleg vidékeket, kemény fagyok után már nem biztos, hogy kikel. Csapadékigényes növény, május közepén borul virágba.


A bíborhere földeket gondozó gazdák is örülnek annak, hogy a szép időben sokan kelnek útra gyönyörködni a természet szépségében, azonban arra kérik a látogatókat, hogy a hereültetvényeket csak a földek széléről csodálják és fotózzák, ne gázoljanak a növények közé. A bíborherét a környékbeli állatok ellátásra, takarmány céljából ültették, ezért kérjük olvasóinkat, hogy ügyeljenek a szépséges növények épségére, s ne tegyenek kárt a bíborheretáblákban. A természet és a gazdaság védelme, s mások munkájának tiszteletben tartása közös érdekünk, vigyázzunk e mesés táj mesés értékeire!

2020. május 18.

Szöveg és fotó: Demecs Norbi