A pedagógusok 98%-a online fogja elkezdeni az oktatást a Szent István Egyetem Gyöngyösi Campusán. Így a diákok, és a külföldi hallgatók nagy része otthonról tanul majd. A campuson azonban megtartják a tanévnyitót, folyamatosan fertőtlenítenek és azoknak, akik jelen lesznek megfelelő távolságot kell tartaniuk egymás között.

Közel 450 gólya kezdheti meg tanulmányait immár a Szent István Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusán. Az új hallgatók negyede az újonnan indított szakot, a Gyógy- és Fűszernövény szakot választották. Az intézmény rektori-kancellári utasítás szerint kezdi meg a tanévet.

– Ez lehetővé tesz jelenléti oktatást és távolléti oktatást is – a campus is ehhez alkalmazkodott, felmértük az igényeket, néhány kolléga jelezte, hogy szeretne jelenléti oktatást, de alapvetően 98%-a a kollégáknak az online oktatást fogja választani. Nyilván a technikai feltételeket is biztosítani kell, ezekben szerencsére jól állunk – mondta Dr. Bujdosó Zoltán, a Szent István Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campus főigazgatója.

A tantermeket a kisebb létszám ellenére is folyamatosan fertőtlenítik, és megpróbálják megakadályozni a tömegek kialakulását. Mint azt a főigazgató elmondta: egyetemi szinten összesen 15 olyan külföldi hallgató kezdi meg a tanévet, aki már jelezte, hogy ideutazik. Aki sárga vagy vörös jelzésű országból érkezik, rájuk is vonatkoznak a tesztek elvégeztetésének és a karantén betartásának szabályai.
Míg az elméleti oktatás online is megoldható, addig a gyakorlatnál már fontos a személyes megjelenés.

– Egy laborgyakorlatot egyébként sem egyszerű megtartani, vagy egy mezőgazdasági gyakorlatot online módon, tehát ezeknél marad a jelenléti oktatás. Elsősorban arra figyelünk, hogy a nagy létszámú 50-100-150 fős évfolyamokat el tudjuk helyezni a nagy előadóinkban, hogy meglegyen a megfelelő védőtávolság. – tette hozzá a főigazgató.

Dr. Bujdosó Zoltán azt mondta: a nem megszokott tanévkezdés ellenére fontosnak tartják az oktatók, hogy legalább néhány alkalommal személyesen is találkozzanak a hallgatókkal.

2020. 09. 03.
Forrás: gyongyostv.hu
Fotó: https://gyongyos.uni-eszterhazy.hu/hu