Fotó: Czímer Tamás

A márciusra tervezett tisztújítást a napokban tartotta Gyöngyös Város Barátainak Köre. Az egyesület új elnöke Dr. Bekecs Andrea. Terveiről beszélgettünk.

Gyöngyös város Fő terére beszéltük meg a találkozót. A száz évvel ezelőtti legendás polgármester, Puky Árpád szobránál találkozunk, stílusosan egy olyan ember árnyékában, akinek városépítő munkája máig meghatározó Gyöngyös életében. Gyöngyös Város Baráti Köre bizonyos szempontból továbbviszi Puky Árpád örökségét, hiszen célja a városlakók és a Gyöngyösről elszármazottak, továbbá a Gyöngyöst szerető emberek város iránti kötődésének erősítése. Nem kis feladat ennek az örökségnek való megfelelés felgyorsult világunkban.

Közéleti szerepvállalása évtizedekre nyúlik vissza, hiszen Mátraszentimre jegyzőjeként is aktív részese volt a Felső-Mátra meghatározó turisztikai desztinációvá való fejlesztésének. Az elmúlt években szakmai pályája más irányt vett, Gyöngyös Város Baráti Körének újonnan megválasztott elnökeként kicsit megint visszakanyarodik ahhoz, amit szeret. Jól látom?

Mindig is szerettem értékes közösség tagja lenni, szakismeretemmel, munkámmal segíteni a szervezet működését, úgy érzem, jó szervező és kapcsolatteremtő képességem van, érdekérvényesítésben is szereztem jártasságot. Meglepetésként ért a jelölés, ám örömmel fogadtam, hogy Gyöngyös város egyik meghatározó civil egyesületének közgyűlése és elnökségi tagjai engem választottak, s az egyesület vezetője lehetek a következő években. A tavaszról nyár végére hozott tisztújító közgyűlés több szempontból is rendhagyó volt. Gyöngyös Város Baráti Körének alapítói, meghatározó tagjai a veszélyeztetett korosztályba tartoznak, így a mögöttünk lévő időszak katalizátorként is hatott, arra jutottak, hogy elkerülhetetlen a fiatalítás a szervezetben. Természetesen továbbra is számít rájuk az egyesület, az elnökséggel egyhangúlag hoztuk meg azt a döntést, hogy az eddigi vezető tisztségviselők, Balázs Ernő és Fucskó Istvánné tiszteletbeli elnökként és alelnökként segítik munkánkat. Számítok tapasztalatukra, hiszen a városban köztiszteletnek örvendenek, és nekik a kisujjukban van az egyesület. Célunk továbbra is az, hogy a polgári értékeket megőrizzük, és továbbadjuk az utánunk jövő nemzedéknek. Programjainkkal erősíteni szeretnénk a Gyöngyöshöz való tartozást, őrizni a hagyományokat, ugyanakkor a változó világban a fiatalok elé olyan példát kívánunk állítani, amiért érdemes ide visszatérni, hiszen egy szerethető, fejlődő városban építhetik fel saját életüket, alapíthatnak családot.

A baráti kör legismertebb és legnépszerűbb programja a XIX. századi piac, a látványos, korhű ruhákban való felvonulásra mindig nagyok sokan kíváncsiak. Ebben az évben, az ismert okok miatt, elmaradt a rendezvény. A jövőre vonatkozóan milyen terveik vannak?

Valóban, a XIX. századi piac ma már országosan is ismert esemény, méltán vagyunk rá büszkék. Természetesen továbbvisszük nemcsak ezt is, hanem az egyesület további, szintén ismert és kedvelt programjait, mint az Operagála, a Múzeumi zenés délutánok, a Márton nap az új bor ünnepével, a téli disznóvágás, hogy csak néhányat emeljek ki. A folytonosság mellett, amiben előre szeretnék lépni: a digitális világ lehetőségeinek kihasználása. A közösségi média adta lehetőségekkel élnünk kell, hiszen így meg tudjuk többszörözni szimpatizánsainkat. A virtuális térben is aktívan jelen kell tudni lenni, a mostani időszakban pedig lehet, hogy ez lesz a kapcsolattartás elsődleges formája. Egyrészt tagsági körünket is tudjuk bővíteni, el tudjuk érni a fiatalokat, a városból elköltözött, de több szállal Gyöngyöshöz kötődőket, ezzel még szélesebb körben lesz ismert tevékenységünk, másrészt bízom benne, hogy támogatókat tudunk megnyerni magunknak.

Az évek óta futó, sikeres programok komoly anyagi hátteret igényelnek, ebben az évben szinte mindenki terveit felülírta a járvány. Milyenek a kilátások?

Az egyesületben nagyon fegyelmezett gazdálkodás folyik, csak elismeréssel tudok nyilatkozni a felügyelő biztosság és a könyvelő munkájáról, így ebben a teendőnk annyi, hogy ezt megőrizzük. Fontosnak tartom kiemelni, hogy ez az egyesület nem feléli a támogatásokat, hanem gyarapítja vagyonát, jótékonysági célok mögé áll, az erre kapott támogatást hátrányos helyzetű fiatalok tanulmányainak támogatására használja fel. A továbblépéshez fontosnak tartom, hogy partnerségben legyünk mindazokkal, akik meghatározóak Gyöngyös város életében, így a vállalkozókkal, a Munkaadók Egyesületével, a helyi TDM-mel. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy tagságunk és elnökségünk is leképezi Gyöngyös város társadalmi, gazdasági, kulturális életét, adottak a kapcsolataink úgy a campushoz – a megválasztott alelnök is ott dolgozott –, a város köznevelési intézményeihez, közgyűjteményeihez, az egészségügyi intézményekhez, a kórházhoz. Fontosnak tartom a várossal, a városi intézményekkel történő kulturális együttműködést. Kiemelt civil szervezetekkel a város kötött is közművelődési megállapodást, remélem, minket is megtisztelnek bizalmukkal. Abban bízom, hogy bővül az egyesület tagjainak száma, jó lenne a közéletben aktív, vagy most még passzív, de nemes cél mögé álló, közmegbecsülésnek örvendő városlakókat, gyöngyösi elszármazottakat elérni, akik lehetőségükhöz mérten a maguk eszközeivel segíteni tudják az egyesület működését.

Sétánk során érintettük a Vármegyeházát, a volt Zsidó templomot, melyek kapcsán felmerült, az épített örökség ápolása is fontos feladata az itt élőknek.

Nagyon lényeges, hogy múltunk emlékeit megóvjuk, ebben mi a katalizátor szerepét vállalnánk fel. Javasolni fogjuk, hogy legyenek városnéző, ismeretterjesztő séták, amihez mi, az egyesület tulajdonát képező korhű ruhákkal nagyon szép hátteret tudunk adni. Minden hétvégén van esküvő a városban, milyen szép hagyomány lehetne, ha a korhű ruhák ezeken az ünnepi eseményeken is megjelennének. A város népszerűsítése lehetne egy Gyöngyös felirat, ami már oly sok helyen látható az országban, ahol az idelátogatók és a helyiek is tudnának fotót készíteni. (A Barátok terén merült fel az ötlet, mint akár lehetséges helyszín – a szerk.) Ma egyre tudatosabbak az emberek, a Vedd a hazait! mintájára Vedd a gyöngyösit! akciót is lehetne indítani, összefogva a helyi termelőkkel. Számos kiaknázatlan lehetőség van, a mi feladatunk az, hogy ezeket a javaslatokat összegyűjtsük és a szakmai partnerek felé továbbítsuk. Természetesen, amiben tudunk, segítünk, aktívan részt vállalunk.

Gyöngyös Város Baráti Köre Pro Civitate díj birtokosa, ami a város részéről a legmagasabb elismerés, még sincs állandó helye az egyesületnek. Van-e erre elképzelésük?

Ez valóban komoly gond, egy állandó ingatlan mindenképpen jó lenne, megnézzük, milyen lehetőségek vannak. Közben azonban számos olyan folyamat elindult, ami örvendetes, személy szerint fontosnak tartom, és viszem tovább az előző vezetőség álmát, hogy az új sportcsarnok mellett helyet kapjon a sportmúzeum. Kiemelkedő sportolók vitték a világban a város jó hírét, és nincs olyan hely, ahol méltó módon megemlékeztek volna róluk, pedig a város életében meghatározó terület ez is. A mindennapokban, a korábban említettek mellett, lényegesnek tartom, hogy tagjainkat jobban megismerje a közvélemény, nem csupán a gyöngyösieket, vagy innen elszármazottakat, hanem azokat is, akik, bár nem a város szülöttei, de akár évtizedek óta itt élnek, fontos szereplők a városban és munkájukkal tevékenyen hozzájárulnak Gyöngyös imázsához. Őket a közösségi oldalon tudjuk bemutatni, jelenleg ez a csatorna jut el a leggyorsabban a legtöbb emberhez.

Mit lehet ehhez hozzátenni? Egy majd két évtizeden át szépen, aprólékosan felépített egyesület több mint száz taggal, igényes, korosztályokon átívelő programokkal a napokban feljebb lépett. Szerteágazó kapcsolati tőkéjével remélhetőleg új arcokkal bővül, akik ötleteikkel, tenni akarásukkal viszik előre, hogy Gyöngyös valóban a Mátra kapuja legyen, egy nyüzsgő, élettel teli kisváros. Stílusosan a beszélgetés végére a Mátra múzeumhoz kanyarodtunk, ahol örömmel láttuk, hogy nem csupán a múzeumba igyekeztek sokan, hanem az éppen akkor begördülő Mátravasút szerelvényén is sok család utazott. Az új elnök megjegyezte, hogy pont a tisztújítás napján volt a 30 éves érettségi találkozója, a város szeretetét nemcsak szüleitől, hanem a Berze Nagy János Gimnáziumtól is kapta, és úgy érzi, a közszolgálat, amiben ugyancsak több évtizedet eltöltött, jó alapot ad a jövőhöz.

A XIX. századi piac felvonulása, melyen Dr. Bekecs Andrea – jobbról a harmadik – korhű ruhában látható (Fotó: Erdélyi József)

Dr. Bekecs Andrea szakmai életrajza

1995-2012 Mátraszentimre címzetes főjegyző
2013-2019 Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyös Járási Hivatal hivatalvezető
2019 Heves Megyei Kormányhivatal főigazgató
Miniszterelnökség Területi Közigazgatásért felelős helyettes államtitkár
2020 Budapest Főváros Kormányhivatal főigazgató

 

2020. szeptember 9.

Kápolnai Nagy Ágnes

Fotó: Czímer Tamás, Erdélyi József