A pálosvörösmarti Keresztelő Szent János születése római katolikus templom különleges ereklyével gazdagodott. Tegnap szentmise keretében helyezték el a templomban azt az ereklyetartót, melyben egy textildarabon Szent II. János Pál Pápa vére található.

A vérereklye Dobróka László helyi patrónus, az egyháztanács korábbi elnöke, pálos konfráter közbenjárásának köszönhetően érkezett a kis mátrai település templomába.

A szentmisén elhangzott: II. János Pál Pápa nevéhez több csodás esemény is fűződik, s szentként ma is közbenjár értünk. Jelenléte a templomban segítséget nyújt, kegyelmet- és erőt ad a híveknek, így életünket még könnyebben szentelhetjük Krisztusnak.

A pápai vérereklye elhelyezése alkalmából mondott szentmise

A templom felújítása is Dobróka László nevéhez fűződik, aki úgy fogalmazott: miután a templom épülete Istennek tetszővé vált, már csak egy ereklye hiányzott belőle, hogy egy Istenhez még közelebb álló személy közvetíthesse kéréseiket az Atyaisten felé. A sokak által szeretett és tisztelt Szent II. János Pál Pápa élete, tevékenysége, papi-, főpásztori- és pápai munkássága még a szentek között is kiemelkedő volt. Amikor a pápára, mindannyiunk lelki atyjára 1981. május 13-án rálőttek, itt, Pálosvörösmarton is aggódtak és a Szűzanyához imádkoztak a gyógyulásáért.

A felbecsülhetetlen értékű ereklye Dobróka Lászlónak és a lengyel pálosoknak köszönhetően került Pálosvörösmartra

Elhangzott: az ereklye megszerzéséhez Waligóra Marian lengyel pálos szerzetes segítségét kérték, aki a czestochowai Stanisław Dziwisz bíboroshoz, a pápa volt titkárához fordult a kéréssel. A bíboros hozzá is járult az addig ott őrzött ereklye Pálosvörösmartra való áthelyezéséhez, s ezen alkalomból levelet is írt a magyaroknak. Ebben a Jóisten áldását kérte ránk, az ereklyén keresztül pedig egészséget és jólétet. Dobróka László a szentmisén megköszönte a lengyel népnek, hogy ilyen nagyszerű pápát, szentet adtak a világnak, majd hozzátette: „ezt megköszönni csak a feltétlen szeretetünkkel és a rend tagjaiért elmondott sok imával tudjuk.”

Waligóra Marian lengyel pálos szerzetes kiemelte: az ereklye számunkra is megnyitja az eget, és arra késztet, hogy Krisztust és az ő tetteit dicsőítsük. Szent II. János Pál Pápa oltalma és jelenléte segít az élet küzdelmeiben.

Waligóra Marian lengyel pálos szerzetes az ereklyetartóval, mely a pápa vérét őrzi

Juhász Ferenc plébános a szentmisén aláhúzta: a Földön teremtett világ utolsó tartalékainak felélése folyik, ám itt, Pálosvörösmarton jól gazdálkodnak, vissza is adnak a természetnek: a falu és a temető is rendezett, sok a virágos kert és a Mária-park is gyönyörű. A település erősen kötődik a pálos rendhez, 1335-ben pálos templom és monostor is állt itt. A pálos atyák azzal, hogy időről időre megjelennek itt azt sugallják: van jövőnk! A pápai vérereklyével Krisztus személyes megbízottja költözött közénk. Itt van az Úr és az ő kedves szentje, s ez arra is motivál minket, hogy minél gyakrabban látogassunk el a templomba – mondta Juhász Ferenc atya.

Az ereklyét, a pápa elleni merényletből származó kicsiny véres textildarabot, egy csodálatosan megmunkált kereszt alakú tartóban helyezték be az erre kialakított díszes oltár-szekrénybe.

2020. 10. 05.
Szerző Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Lénárt Márton