Heves megyében elsőként Mátraballán ültették el azokat a díszfákat, melyeket az Országfásítási Program pályázatán nyertek települések. A 26 díszfát szakemberek, önkéntesek, intézményi dolgozók segítségével és a helyi iskolások bevonásával helyezték el új élőhelyükre.

Pádárné Gyuricza Henriett, a falu első embere korábban már elmondta a Kékes Online-nak, hogy a faluba érkező növendék fák mellett az ültetéshez is minden hozzávalót biztosít az Agrárminisztérium. Egy agrárszakember személyes segítsége mellett mulcsot, védőrácsot és madárodukat is kapott Mátraballa.

A berkenyék, díszalmák, szivarfák, hársok mellett négy eperfa is érkezett a településre, melyek mostantól már a köztereket, az iskola és az óvoda udvarát ékesítik. A polgármester elmondta, hogy profi segítséget kaptak, mindenre kiterjedő információval és eszközökkel is ellátták őket a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és az Egererdő munkatársai. Az iskolásokat is – ha csak megfigyelőként, de – bevonták az ültetés folyamatába, ezzel is gyarapítva a gyermekek tudását és környezettudatosságát.

A program keretében idén összesen 12 ezer darab, belterületen elültethető fát igényelhettek a tízezer fő alatti települések. Az Agrárminisztérium célja a fával borított területek növelése, a települések zöldítése mellett az is volt, hogy a fák elültetése, gondozása erősítse a helyi közösségeket.

Térségünkben idén Aldebrő, Bodony, Bükkszék, Gyöngyöspata, Mátraballa, Mikófalva, Sirok, és Szilvásvárad önkormányzata nyert lehetőséget arra, hogy fákkal gazdagítsa települését.

2020.10.08.

Kékes Online, Zelei Dániel

Fotó: Kékes Online, Mátraballa önkormányzata