Újabb elismerést kapott a közelmúltban a Dubicz borászat Gyöngyösön. Ennek kapcsán beszélgettünk a tulajdonos Dunai György Sándorné Ágival, többek között borkultúráról, borfogyasztási szokásokról is.

A Dubicz borászat hosszú évek óta rendszeres résztevője a nemzetközi borversenyeknek. Korábban már beszélgettünk arról, Önök szerint fontos, hogy legyen visszajelzés arról, mit tart a szakma borokról, a borvidékről. A Mátra, mint borvidék még mindig nem azt a helyet foglalja el, ami megilletné, mondta akkor, ezért is lényegesek ezek a megmérettetések, hogy erősítésék a borvidék hírnevét. Továbbra is így látja ezt?

Hosszú évek óta tartjuk álláspontunkat, a borversenyek fontos állomások a borászatunk életében, visszaigazolást adnak munkánkról. Legutóbb szeptemberben Decanter World Wine Awards borversenyre nevezett 2017-es Superior Olaszrizlingünk nyert ezüstérmet. Minden elismerés jelentős mérföldkő a továbblépéshez, azt gondolom, jó úton járunk.

Az elmúlt hónapok minden ágazatot megviseltek, a turizmusban dolgozókat különösen, ennek egyik szeglete a borászatok, pincészetek. Önöket hogyan érintette a kényszerű bezárás?

Márciusban bezártunk, ám kollégáimmal folyamatosan dolgoztunk. Sajnos, néhány fizikai állományban dolgozótól meg kellett válnunk, személy szerint nagyon megviselt, hiszen volt olyan kolléga, akivel tíz éve dolgoztunk együtt. Ugyanakkor így nagyobb figyelem irányult szőlőinkre, napi szinten tudtunk vele foglalkozni. Jelenleg 100 hektár szőlőnk van, 13 hektárt most telepítettünk, Irsait, Chardonnayt. Ebben a nehéz évben viszont az ősz nagyon kegyes volt hozzánk, a szüretet remek időben tudtuk lebonyolítani. Augusztus 14-én kezdtük a korai fajtákkal, mint az Irsai, a Muscatok. Ajándék volt ez az időszak, szakembereink mondták, nem is emlékeztek arra, mikor volt ilyen meleg a szeptember. Kifejezetten jót tett a szőlőnek ez az időjárás, így a Márton napkor kóstolható újboroknál már tapasztalható lesz a 2020 évjárat különlegessége. Most fordultak termőre a 2014-ben telepített szőlőink is, így összességében elégedettek lehetünk. Visszatérve a kérdésre, a gasztronómia felé a szállításaink természetesen csökkentek, ám az élelmiszerüzletekbe folyamatosan szállítottunk.

Az áruházláncok polcain ma már európai mellett tengerentúli borok is szép számmal vannak. Hogyan látja, mennyire igényesek a magyar fogyasztók?

Ez egy összetett kérdés, míg 17 éve, amikor én elkezdtem borászattal foglalkozni, 33 liter volt a hazai borfogyasztás egy személyre, ma ez mindössze 20-21 liter között mozog. Az áruházláncokban a hazai 6900 pincéből mindössze 2-300 értékesít ott. Ebből is 142 olyan pince van, ami 1000 hektoliternél több bort palackoz, a többi kis pincészet. A fogyasztók nagyon árérzékenyek, ezt látjuk, és meghatározó az is, a multiknál milyen helyen vannak a borok. A magyar vásárló alapvetően brandet vásárol, ha megszokta 10-20 éve egy borvidék egy pincészetét, akkor ragaszkodik ahhoz. Ezen változtatni hosszú és munkaigényes folyamat. Amennyiben a csapból is a Mátra folyna, nyilván a mátrai borok is ismertebbek és kedveltebbek lennének. Az éttermekben némileg más a helyzet. Ott, ahol alkalmaznak sommeliert, az ő ajánlását elfogadja a vendég. Mi is készítünk fel sommeliereket, legyenek tisztában azzal, mit tartalmaz a palack. Ez számunkra nagyon lényeges, és nem megkerülhető lépés. Pincészetünkben rendszeresen tartunk borkóstolókat, többféle sorral is készülünk, mellette megmutatjuk felújított pincerendszerünket is. A helyi borkóstolók alkalmasak arra, hogy a nem szakmabeli vendégek számára megismertessük a Mátrai borvidéket, és gyakran tapasztaljuk, hogy egy kóstoló után álmélkodva mondják, nem is gondolták, hogy itt ilyen jó és kiváló minőségű borokat lehet kóstolni. Ezt mindenképpen erősíteni szeretnénk, nyitottak vagyunk szakmai csoportokra és baráti társaságokra, utazási irodák csoportjaira is. Gyöngyös szívében vagyunk, így kiválóan össze lehet kapcsolni a város megismerését egy borkóstolóval.

Mennyire erős az összefogás a mátrai borászok között?

Gyöngyösön, a Fő tér 10. szám alatt a Mátrai Borok Házában 31 pincészet borai találhatók meg, a Tourinform irodában és több más helyen is ott vannak egymás mellett a különböző pincészetek termékei. Reméljük, mind többen fedezik majd fel a Mátrai borvidéket, hiszen számos kiváló bort lehet itt kóstolni, egyedi hangulatú pincészetek, finom házi ételek mellett mi lehet jobb lezárása egy kirándulásnak, mint egy borkóstoló a Mátrában?

 

2020. október 12.

Kápolnai Nagy Ágnes

Fotó: beküldött