Közel tíz éve csatlakozott a Vidd haza a szemeted! kampányhoz az Egererdő Zrt. A társaság kommunikációs és közjóléti vezetője úgy véli, az emberek egyre környezettudatosabbak, a kirándulók is kevesebbet szemetelnek. Interjú Vígh Ilonával.

Mikor és milyen céllal indult útjára a Védd az erdőt, vidd haza a szemetet! akció?

A kampányt az Országos Erdészeti Egyesület Erdei Iskola Szakosztálya hirdette meg. Ehhez kapcsolódott az Egererdő Zrt. is, elsőként a Mátrafüredi Erdészet területén, már több mint egy évtizede. A kampány további népszerűsítése már a Hegyi Sportok Bázisával együtt zajlott a Mátrafüreden, mely során kreatív, figyelemfelkeltő táblák kaptak helyet az ottani parkerdő területén. Következő lépésként a kerékpározásra alkalmas erdészeti úthálózat kijelölésekor, a nagyobb csomópontokban és a pihenőhelyeken is kihelyeztünk ilyen táblákat.

Milyen tapasztalatokat hozott az akció?

A mátrai kampány hatására egyre kevesebb szemét keletkezik az erdőben, hiszen akik itt hosszú túrákat tesznek, családjukkal kirándulnak, azokhoz általában már közelebb áll a természetszeretet és a környezettudatos szemlélet. Tapasztalataink szerint az erdőbelsőben lévő pihenőhelyeken a hulladék mennyisége nem nőtt, sőt, inkább csökkent. Vélhetően az elhivatott túrázók többségénél rögzült a hulladék hazacipelésének szükségessége.

Mi a helyzet a Bükkben?

A szilvásváradi Szalajka-völgyben más a helyzet. Ott, az erdei környezetben sokkal koncentráltabb a kirándulók száma. A napi több ezres turistaforgalom érthetően nagyobb hulladékmennyiséget is generál, mint egy átlagos turistaösvényen. Az Egererdő Zrt. idén új, fedeles hulladékgyűjtő edényeket helyezett ki és üzemeltet a Szalajkában. A tároló zárhatóságára nagy szükség volt, hiszen így a vadállatok sem tudják széthúzni az oda tett ételmaradékot, szemetet. Szilvásváradon a napi rendszerességgel összegyűjtött hatalmas hulladékmennyiség szelektálása is megoldott. Kollégáink környezettudatos szemléletének hála a vegyes hulladékból kiválogatódik a PET palack. A Bükk-fennsík bejáratánál, az Olasz-kapunál pedig – a Mátrához hasonlóan – szeretnénk a turisták szemléletét formálni.  Bár a hulladékgyűjtő edények még kint vannak a fennsíkon, de már tájékoztató táblákon keresztül informáljuk a közönséget, hogy vigyék haza a szemetüket, hiszen, ha a teli csomagolás befért a táskákba, akkor az üres is be fog! A javuló tendencia ellenére a közutak mentén még mindig elszomorító a látvány, a kocsikból jelentős mennyiségű hulladék kerül ki. Reméljük, minél hamarabb és egyre többen ismerik fel azt, hogy ha mi nem teszünk környezetünkért, más nem fog. Együtt kell óvnunk, hogy tovább legyen egészséges a Földünk.

2020. október 28.

Szerző: K.  B.

Fotó: pixabay