Tóth Tímea közel negyedszázada segíti a verpeléti kismamák, anyukák, babák és nagyobbacskák életét, fejlődésüket, mindennapjaikat. Az abasári származású szakember azt mondja, életcélja a hivatása, hobbija az egészség.

Mi vitte annak idején a védőnői pályára?

Gyermekkoromban, már az általános iskolás évek alatt felfigyeltem erre a hivatásra. A Bajzás évek után az egészségügyi pályát választottam. Bár fiatalon még nem láthat bele az ember, valójában miből is áll egy védőnői hivatás és mennyire szerte ágazó, mégis tudtam, hogy ez az utam. A főiskolai évek alatt rengeteg irányba nyerhettünk betekintést, itt már megfogalmazódott bennem, hogy területi védőnő szeretnék lenni. Két felnőtt korú gyermekem van, s örömömre szolgál, hogy a lányom is ezt a szakmát választotta. Ennek élek, az egészséges életmód népszerűsítését tartom egyik legfőbb célomnak, de a hobbijaim, a természet, kertészkedés, olvasás és a sport sem másodlagos.

1997 óta Verpeléten műveli a hivatását. Meséljen a szépségeiről, a nehézségeiről, arról, ami minden naphoz új erőt, lendületet ad önnek!

Verpeléten támogató környezetre találtam, és úgy érzem, hamar beilleszkedtem. Nap mint nap komoly célokkal, tervekkel láttam neki az elém táruló feladatokhoz, a családok gondozásához. Úgy vélem, az önálló munkavégzéshez nagyon fontos a védőnő jelleme, megjelenése, példamutatása, kommunikációs és empatikus készsége, valamint feladattudata. Csak így maradhat valaki a pályán! A védőnői munka nem látványos, hiszen egy-egy családra irányul. 2005 óta egyébként folyamatosan helyettesítek más településeken is, jelenleg is 5 faluban látok el védőnői feladatokat.

Olvastam az életrajzában, hogy oktató védőnő is.

Munkám során folyamatosan képzem magam, így váltam oktató védőnővé. Szerettem volna azt a tudást és érzést átadni a pályakezdők számára is, amit én megtapasztaltam, amiért a lakosság háláját és hitét magaménak tudhatom. Mindig nyitott voltam az új feladatkörök elsajátítására is, ilyen volt a védőnői méhnyakrák-szűrés, melyet a megyében elsőként tanulhattam meg egyik kolléganőmmel. Ezzel nyert előteret a családközpontú gondozás. 2010-ben elismerést is kaptam a legtöbb kiváló minőségű kenetvétel miatt. Sorban kaptam a felkéréseket, a védőnői szűrés népszerűsítése és bemutatására, majd tankönyvírásra és a védőnők oktatására is. Ezeket éveken keresztül végeztem, hogy országos szinten is megvalósítható legyen a népegészségügyi célú szűrés a 25 és 65 év közötti hölgy lakosok körében. Ez egy hálás feladat számomra, ami ugyan többlet munkával jár, de felemelő érzés az egészséget megőrizni, és olykor életeket megmenteni egy szűrési módszerrel. Mindezek mellett évek óta szervezünk kisebb közösségi programokat a családok részére. Ilyen a Tipegő klub, az Anyatej Világnapja, a Születés faültetés, kismama torna, melyek most nagyon hiányoznak a hétköznapjainkból.

Hálás vagyok minden pozitív visszajelzésért és elismerésért is, 2015-ben a vezető védőnők felterjesztettek miniszteri kitüntetésre, melyet eredményes és példamutató szakmai tevékenységem elismerésének jeléül kaptam meg.

20 éve minden esztendőben megválasztják Az év védőnőjét. Idén ön is jelölt.

Öt éve van lehetőség arra, hogy a lakosok is jelölhessék védőnőjüket és szavazhassanak is rá. Idén jelölést kaptam, s nagyon felemelő érzés számomra, hogy a környezetem is figyelemmel kíséri munkásságom. Ahol tudok, ott jelen vagyok és segítem a gondozottakat, néha tettekkel, időnként csak egy-egy jó szóval.

 

Az Év Védőnője jelöléseket május 1-ig lehet leadni például ezen a linken: Az Év Védőnője (antavo.com)

2021. április 17.

Kékes Online, K. B.

Fotó: beküldött