Április a vérszilvák virágzásának ideje, mutatunk egy mátraaljai települést, ahol szintén lehet ebben gyönyörködni. A napokban Detken jártunk.

Turisták által még kevéssé felfedezett Detk, pedig különleges múzeuma, templomának meseszép kapuja, kőhídjai mellett számos gasztronómiai különlegességet is tartogat. Tegyünk egy kirándulást Detken!

Vérszilvák

Két kis fasor is pompázik a településen. Az egyik a játszótér mögött sétányon, könnyen megtalálhatjuk, ha Halmajugra, vagy Markaz felől érkezünk. Érdemes sétálni egyet, a játszótér is különleges elemeket takar, sőt, egy régi kőhíd alatt is átbújhatunk, de erről majd később mesélünk. A másik fasor az Ady Endre utcát szegélyezi, ha innen tovább indulunk, akkor egyenesen menjünk tovább – a kereszteződésnél jobbra a központba jutunk – és hamarosan elérjük a fasort. Érdemes itt letenni az autót és végigsétálni a színpompás fák mentén. Azok se keseredjenek el, akik esetleg lemaradnak a virágzásról – bár az elkövetkezendő napok időjárási előrejelzését tekintve ez nem fenyeget – , mert amikor a fák ledobják szirmaikat, az úton szőnyegszerűen terülnek el a lilás színű virágok, és ez is különleges látvány.

Régészeti múzeum, templom, világháborús emlékmű

Visszatérve a központba, innen tegyünk egy sétát a településen! A régészeti múzeum annak köszönheti létrehozását, hogy a község határában 1998 és 2002 között végzett régészeti ásatások alapján fontos helytörténeti források váltak ismertté a térség történetéből, a paleolitikumtól a honfoglalás koráig. A feltárások több mint 1400 tárgy maradványait hozták felszínre, települések és temetők kerültek elő, melyek több korszak tekintetében is igen gazdag leletanyagot rejtettek. Szkíták, kelták, honfoglalás kora, izgalmas időutazás a kiállítás, érdekes tárgyakkal. Amikor újra látogathatók a múzeumok, mindenképpen keressük fel!

Most sétáljunk tovább a templom felé, előtte az első világháború hőseinek emlékműve, ezek is virágerdőben láthatóak.

A templom szintén zárva tart, de feltétlenül nézzük meg a domborművekkel kirakott kaput, Sárkányölő Szent György életét elevenítik fel a motívumok.

Mindez nem véletlen, Szent György vértanú tiszteletére szentelték a templomot, amit már 1332-ben említettek források. 1794-ben rakták le a ma is látható templom alapjait, 1799-ig tartott az építkezés, a késő barokk templom műemlék jellegű Máté István és Lantos Györgyi szobrász házaspár készítették a Szent György életét ábrázoló domborműveket a templom kapuján. A templom előtti keresztet 1907-ben emelték a két évvel korábban kivándorolt helyi lakosok emlékére. „ Az Isten dicsőségére állíttatták akik 1905 évbe kivándoroltak Amerikába. 1907. A templommal átellenben látható a Szentháromság szobor áll, amelyet a Tarródy család állíttatott barokk stílusban, 1719-ben. A Gosztonyi család 1832-ben helyreállíttatta és egy második, feliratos talapzattal egészíttette ki. Különleges, részlet gazdag kidolgozottsága miatt szintén egyedi érték.

Kőhidak

Tovább sétálva Gyöngyös irányába egy érdekes kőhidat találunk, előtte Nepomuki Szent Jánosnak – a hidak védőszentjének – szobra áll. A híd 1813-ban Markmüller Károly egri mérnök tervei alapján készült híd, építője Rábl Károly. Erre emléktábla hívja fel a figyelmet a híd park felőli oldalán, amit átadásának 200. évfordulójára emelt a település önkormányzata. A híd mellett gyalogos híd is áll.

Az eredeti, szépen faragott korlátot, melyet Bot László erdélyi fafaragó mester készített, 2008-ban lecserélték. Egy évvel ezelőtt szépült meg ismét a híd, a túloldalán lévő park kerítésével harmonizálva. Itt térjünk vissza mai kirándulásunk első állomására, mivel itt is áll egy öreg híd, a Rákóczi úton. Felirata szerint 1876-ben emelték a Veres-patak hidat, ahogyan említettük, át is sétálhatunk alatta, mivel víz nincs benne.

Gasztronómia

Némi túlzással a Mátra egyik éléskamrájának is tarthatjuk Detket, hiszen helyi termelők különleges portékákat kínálnak. Felfedezhetjük ezeket, a helyiek barátságosan útba igazítanak bennünket. Elsőként a település központjában található Detki Almáriumot érdemes felfedezni, ahol tökmagolajtól kezdve más olajok is kaphatók. Érdemes kitérőt tenni a Detki Kendertanyára is, ahol kender és chili termékek kaphatók. Az első esetben azért kezdtek foglalkozni olajjal, mert nem tudtak mit kezdeni a rengeteg sárgabarack maggal, míg a második esetben egyszerűen nem találtak számukra kellően csípős chilit. Ma már mindkét család termékei országosan is ismertek. A gasztronómiának még nincs vége, hiszen kecsketejet és sajtot is találunk a faluban, különböző ízesítéssel. Természetesen, ha Mátra, akkor bor. Nos, akik a mátrai borokat kedvelik, azok sem távoznak üres kézzel, hiszen helyi borászat remek termékei is kóstolhatók és vásárolhatók. Itt álljunk meg egy pillanatra, hiszen ennek kapcsán van még egy olyan gyöngyszem itt, amit mindenképpen meg kell említenünk, a Tarródy-Gosztonyi kúriát, ami történelmi értékeket rejt. A szabadon álló, U alaprajzú, kéttraktusos, magasföldszintes, nyeregtetős főépület bejárata felett a Gosztonyi család címere látható. A mellette álló épületben szálláshely működik, sőt, a családi vállalkozás keretében a már említett finom borokat is kóstolhatjuk.

Kerekedjenek fel, és fedezzék fel Detket, nem fognak csalódni!

 

2021. április 17.

Kápolnai Nagy Ágnes