Fotó: iStock

Rendhagyó kalandozásra hívjuk olvasóinkat a balkezesek világnapján.

Volt már úgy, hogy furcsán nézték, amint kenyeret, húst szeletelsz? Volt már, hogy amikor leültél levest enni, a szomszéd könyökével összeért minden merítés? Volt már úgy, hogy értetlenül néztek Rád, mert fordítva fogtad az ollót, vonalzót, kalapácsot? Nos, ha a feltett kérdésekből egyre is igen a válasz, akkor üdv a balkezesek csapatában!

A balkezesekről számos különlegességet tartanak nyilván, s bizton állíthatjuk, jó részük igaz. Lássuk a balkezesek napjának eredetét, de híres balkezesekről is mesélünk!

1976-ban tartották meg először a balkezesek világnapját, a felmérések szerint a balkezesek aránya jelenleg körülbelül 10-15 százalék lehet a világon. A balkezesség nem megszokás, hanem biológiai alapokon nyugvó, a balt a jobbal szemben előnyben részesítő kézhasználat. A balkezeseknél a jobb oldali agyfélteke a domináns, a jobbkezeseknél a másik. Kutatók a kőszerszámok hegyének vizsgálatából megállapították, hogy a neolitikum kori ősemberek fele még jobbára a bal kezét használta, a fegyverek elterjedésével viszont a jobb kéz került előtérbe.

A híres balkezesek sorában egészen az ókorig kell visszanyúlnunk, II. Ramszesz ókori fáraó az első ismert alak, őt követi Julius Caeser – neki köszönhetjük a mai naptárunkat – folytassuk sort a világhódító Nagy Sándorral, Napóleon császárral. Időben ugorva említsük meg Mahatma Gandhit, India függetlenségi harcának kiemelkedő alakját. Sőt, Viktória királynő is balkezes volt, akit a korban Európa nagymamájának neveztek, tekintve, hogy gyerekei szinte az összes európai uralkodóházba beházasodtak. Itt családban maradt a balkezesség,

Vilmos herceg csakúgy balkezes, mint fia, a kis György herceg.

A tudomány és művészet területéről szinte lehetetlen a felsorolás, így csak néhány példa: az ókori filozófia meghatározó alakja Arisztotelész, a középkor zsenije, Leonardo Da Vinci, Michalengalo, Dürer, Raffaello, Beethoven, Mozart, Paganini, Picasso, Mark Twain, Goethe. Sőt,

Petőfi Sándor is bal kézzel vetette papírra a Nemzeti dalt!

Vajon sokak számára ismert, hogy Einstein és Marie Curie is balkezes volt? A politika világában sem kell sokáig keresnünk a balkezeseket, az amerikai elnökök közül balkezes volt Kennedy, Bill Clinton, Barack Obama. A sportolókról talán jobban tudjuk, kik a balkezesek, hiszen „szem előtt” vannak. A legendás Forma 1-es pilóta Ayrton Senna csakúgy az volt, mint a világ egyik legjobb vízilabdázója, a tavaly tragikusan fiatalon elhunyt Benedek Tibor. De említsük meg a pólósok közül még Kiss Gergelyt, Madaras Norbertet, és ne feledkezzünk meg a szintén legendás Gyarmati Györgyről sem. Puskás Öcsi is ballal rúgta a gólokat, ahogyan a maiak közül az argentin Messi neve kívánkozik ide.

A filmművészet világa is számos remek balkezest adott a világnak, a válogatás itt sem teljes, ám bevallottan szubjektív: Charlie Chaplin, Judy Garland, Nicole Kidman. Brad Pitt, Robert de Niro, Keanu Reeves. Ha már az elején a főzést említettük, nem hagyhatjuk ki korunk egyik legismertebb séfjét Gordon Ramsayt sem. Sőt, szűkebb hazánkban a Mátra gasztronómiai rendezvényein számos alkalommal főz Magos Zoltán séf, akivel főzőversenyek zsűritagjaként is lehet találkozni. Legközelebb Gyöngyöspatán a Vulkanikus Borok Fesztiválján, augusztus 28-án.

Nézzük meg, mit is jelent a balkezesség, melyhez, valljuk be, sokáig elég pejoratív tartalom társult.

Balsors, ballépés, balsejtelem – a nyelvünk azt sugallja, a bal negatív fogalom. Egyes kultúrákban balkezesnek lenni sokáig sorscsapásnak, sőt, bűnnek számított, ami valószínűleg a mássággal szembeni ösztönös bizalmatlansággal függ össze. Napjainkra ez az előítélet szerencsére eltűnt. Szüleink, nagyszüleink többségét még erőszakkal át akarták szoktatni a jobb kézzel történő írásra, sőt, a középkorban a boszorkányság egyik jele volt.

Egy tanulmány szerint, a balkezesek teljesen máshogy gondolkoznak, viselkednek, mint a jobbkezesek. Egyes becslések szerint minden második ember balkezesnek születik, mégis, számuk elég elenyésző ebben a jobbkezes társadalomban. Egy jobbkezesekből álló világban, bizony nincs egyszerű dolga a balkezeseknek. Sok az úgynevezett két kezes ember, akik életük során alkalmazkodtak, ehhez a jobbkezesekből álló közösséghez. Van olyan elmélet, mely szerint a balkezesség valószínűleg annak köszönhető, hogy az agy mindkét féltekéje erőteljesen részt vesz a nagy mennyiségű információ feldolgozásában, és nem oszlanak meg annyira élesen az agy által ellátandó feladatok. Emiatt általában a multitasking (egyszerre több dologra figyelés) is jobban megy nekik.

Szakemberek szerint a balkezesek az agyuk mindkét felét könnyebben használják, mégpedig azért, mert az agyféltekéik között gyorsabb a kapcsolat, és ennek köszönhetően hatékonyabbak, amikor egyszerre több inger éri őket. Az is kiderült, hogy ugyanezért jobban teljesítenek, ha gyorsan kell gondolkodni és dönteni, és sikeresebbek lehetnek a sportokban is.

A végére pedig egy valódi különlegesség. Az első két ember, aki a Holdra lépett, vajon balkezes volt? Igen! Neil Armstrong és Edward „Buzz” Aldrin, az Apollo–11 két asztronautája. A világszerte ismert mondást kissé átfordítva a mai napra, „Kis lépés az embernek, de hatalmas ugrás a balkezeseknek!”

 

2021. augusztus 13.

Kápolnai Nagy Ágnes