A spacejunkie.hu felhívást tett közzé, elveszett meteorológiai ballonjukat keresik! Honlapjukon ezt írják: “Tegnap sikeresen elindult a Spacejunkie ballon! Köszönjük minden résztvevőnek a hatalmas segítséget! Az eddigi adatok szerint a ballon akár a 32 kilométeres magasságot is elérhette a repülés során. A szondával sajnos elvesztettük a kapcsolatot, és azóta sincs hír, de valószínűleg a Dédestapolcsány-Eger-Miskolc háromszögben szállhatott le valahol, de lehet, hogy jóval nagyobb az érintett terület.”

A megtalálásban a ti segítségetekre lenne szükségünk – kérik. Az eszköz minden előírásnak megfelelt, viszont a szondán belül még mindig lehetnek nagyfeszültségű áramkörök, amikben még lehet feszültség, ezért kérjük megtalálása esetén senki se álljon neki szétbontani, hanem inkább hívjátok az alábbi számot: 06 20 379 1077. A becsületes megtaláló jutalomban részesül!

Lássuk a projekt előzményét:

“Úgy döntöttünk májusban, hogy az eddigi egyik legnagyobb projektbe fogunk, és végrehajtunk egy saját meteorológiai ballon-felengedést és reptetést! Falucskai Norbi főtervező-főmérnök, akit főleg a Tech-Q című adásainkból ismerhettek, elképesztő ötletei és kivitelezései után komoly technikai arzenált vonultatunk fel augusztus 28-án szombaton. A ballont kb. 30 km magasságig tervezzük felengedni, és ezután saját ejtőernyőivel tér vissza a földre majd. Természetesen rengeteg segítség érkezett minden felől, amikért nem győzünk eléggé hálásak lenni, és épp ezért szeretnénk és reméljük, hogy egy tényleg nem mindennapi eseménynek lehetünk veletek együtt szemtanúi. Ugyanis természetesen a felbocsátást élőben közvetítjük majd, és folyamatosan figyelemmel lehet kísérni a ballon útját műholdas nyomkövetőjének köszönhetően!

Ezen a linken találhatjátok a beharangozó rövid videónkat az eseményhez!

A ballonon három kísérlet is helyet kap, melyet pályázatunkra küldtek be gyerekek, és rendkívül érdekesnek találtunk! Később ezek a kísérletek és kielemzésük bővítheti a fiatalok és idősebbek ismeretét is, így egy nemes ügyet is igyekszünk szolgálni a felbocsátással.

Érdekességek:

  • A ballonok tervezett emelőereje egyenként 850 g (8,34 Newton)
  • A szonda tervezett végleges tömege 700 g” – írja a spacejunkie.hu

2021. 08. 30.
Forrás: https://spacejunkie.hu/