Szilvás ételekkel és italokkal, totóval, szilvásgombóc-evő versennyel és sok izgalmas programmal várja idei látogatóit a szilvásváradi Szilva Napok. A szeptember 4-ei program összeállításában igyekeztünk minden korosztály igényeit kielégíteni – tudtuk meg Tóth Andrea turisztikai és rendezvény referenstől.

Az idei szilvanap egy híján két évtizedes múltra tekint vissza. Mesélj nekünk a kezdetekről, honnan hová nőtte ki magát a rendezvény?

Az első Szilva Napot az Orbán Ház Múzeum és Tájház udvarán rendeztük meg. A következő évben a főszervező Bozsik Piroska meghívta a szilvával kezdődő településeket is a rendezvényre. Ezután az évek során egyre nagyobb rendezvénnyé nőtte ki magát a Szilva Nap. A középpontban mindig a névadó gyümölcs, valamint az ebből készült ételek és nemes italok, illetve a hagyományőrző népzene és a néptánc állt.

Melyek lesznek a legjellegzetesebb ételei/italai a napnak?

Minden évben megrendezzük a szilvából készült sütemények versenyét, az „igazi” házi sütik kavalkádját, a vállalkozó kedvű nevezők jóvoltából. Természetesen a szilvalekvár és a pálinka is helyett kapott a megmérettetések sorában, valamint a felnőtt és gyermek kategóriában a szilvásgombóc-evő verseny. Mindemellett csernelyi derelyét, hagyományos és szilvás laskát, borsodnádasdi molnárkalácsot és finom Bolyki borokat is kóstolhatnak az idelátogatók. A hagyományok felelevenítése nemcsak a zenében, táncban és ételekben történik: a gyermekeket népi játszótér várja. Az információs standnál tájékoztatjuk vendégeinket további programjainkról, attrakcióinkról. Célunk még a helyi termékek népszerűsítése, ezeket kézműves vásárunkban találhatja meg mindenki kedve és érdeklődése szerint.

A nap bővelkedni fog zenében, táncban és sok minden másban. Mely program ígérkezik a legizgalmasabbnak?

Próbáltuk úgy összeállítani a programokat, hogy minden korosztály megtalálja a számára legizgalmasabbat. Hogy kinek mi lesz az? Érdemes eljönni és megtapasztalni. 11 órakor kezdünk és egészen estig tart a buli, Marót Vikivel és zenekarával zárjuk a napot.

Az játékosok szellemű idelátogatóknak igazi kihívásokat tartogat a nap: az említett szilvásgombóc-evő versenyen túl szilva-totón mérethetik meg tudásukat. Mit érdemel a legügyesebb játékos?

Értékes nyereményekkel lesznek gazdagabbak, de ez legyen számukra meglepetés. A helyszínen majd kiderül, azonban ígérjük, hogy érdemes lesz mindenre benevezni!

Szerző: Kékes Online, K. B.
Fotó: Gál Gábor (a képek a 2019-es Szilva Napon készültek)