Több száz gyermek, vadászkutyák, gombaismeret, túrajelzések sokfélesége és az erdő finomságai is várták azokat, akik ellátogattak a mátrafüredi Erdészeti Nyílt Napra. A sokszínű, érdekes programon mi is itt jártunk, mutatjuk a részleteket.

Némi túlzással, lépni sem lehetett a gyermekektől a Mátra Erdészeti Iskola hatalmas kertjében, az Erdészeti Nyílt Napon. Az Egererdő Zrt. kiemelkedően színvonalas, remek programot szervezett, a több mint tucatnyi állomás mindegyike tartogatott meglepetést, a gyermekek láthatóan örömmel és érdeklődve hallgatták az információkat, oldottak meg játékos feladatokat. Az Egy a természettel program keretében az erdő egy-egy szeletét mutatták be az állomások, a fakitermeléstől és annak eszközeitől, az erdő élővilágán át, a turistajelzésekig. Vitathatatlanul a vadászkutyák voltak a kedvencek, szinte mindenki meg szerette volna simogatni a kutyusokat, emellett természetesen egy sor hasznos információval is gazdagodhattunk arról, hogyan képzik ki a kutyákat, mi a feladatuk.

Az erdő, mint a természetjárás terepe is fontos, így külön állomáson ismerkedtek a gyerekek a turistajelzésekkel. A távoli Kékes kiváló természetbeni szemléltető eszköz volt ahhoz, hogy a háromszög jelzés hová is vezet. Emellett megtudták a gyerekek, melyik jelzés visz barlanghoz, forráshoz, és mi jelzi a kerékpárutat. Itt be is pakolták a hátizsákot túrázáshoz, mit vigyünk magunkkal kiránduláshoz, mi legyen nálunk feltétlenül. Ennél is fontosabb üzenet volt: amit magunkkal viszünk, vigyük is haza, óvjuk, védjük a természetet, ne szemeteljünk! Ahogyan találóan fogalmaztak, csak a lábnyomodat hagyd az erdőben, és csak az emlékeidet vidd magaddal!

Minden állomáson avatott szakemberek meséltek a gyerekeknek, így érdekes volt megnézni, honnan is tudjuk azt, hány éves a muflon. Meg kell nézni a szarván az „évgyűrűket”, ám nem mindegy, pontosan hol keressük ezeket.

Rácsodálkoztak a kicsik arra is, hogy a muflon szarva szaruból van, ami folyamatosan nő, ellentétben az aganccsal, ami csontos képződmény, és az állatok ezt minden évben levetik. Itt a bátrabbak – inkább felnőttek – kipróbálhatták az íjászkodást is.

Az erdő számtalan terméket ad az embernek, ám fontos, mi az, ami már tiltott, és mi az, ami természetvédelmi korlátozások mellett használható. Így ma már az erdei avar virágföldként való hasznosítása tiltott, ellenben ma is használható az erdei lomb, barka, fagyöngy díszítőanyagként. Természetvédelmi korlátozás mellett használható a moha és páfrány, korlátozás nélkül pedig az elhullott agancsokat dísztárgyként, vagy a vesszőkből készült kosarakként,sétabotokként láthatjuk viszont.

Az erdő ízeinél kóstoló is várta a gyerekeket, lekvár és bodzaszörp mellett csodálkoztak rá, mennyi terméket adnak erdőink. Az akác, hárs, harmat, vegyes erdei méz mellett számtalan lekvár alapanyaga is az erdő ajándéka, mint a málna, a szeder, a som, a berkenye, az áfonya, a bodza, vagy a csipke. Kevésbé gondolunk arra, hogy különböző salátáknak is az erdők adják az alapanyagot, ezek a madársóska, medvehagyma, vagy a salátaboglárka. Végül, ételeink fűszerezéséhez is találunk finomságokat erdőinkben, sőt, remek teák is készülnek például mentából, orbáncfűből.

Nehéz lenne eldönteni, melyik hely tetszett a gyerekeknek, hiszen az ovisok is rendületlenül húzták a farönköt, álltak türelmesen sorba, hogy felülhessenek egy-egy traktorra.

A gombáknál is láthatóan élvezték, hogy volt, aki felismerte az őzlábgombát, és tudták melyik a mérgező gomba. A gyerekek számára kiállított fajátékoknál kipróbálhatták a famegmunkálás eszközeit is, közben pedig megismerkedtek az egyes eszközökkel, és azzal, melyiket, mire lehet használni.

Az erdész szakma összetett és szép hivatásának bemutatása mellett az erdészeti képzés népszerűsítése volt a program célja, mondta el érdeklődésünkre Dobre Kecsmár Csaba, a szervező házigazda Egererdő Zrt. vezérigazgatója, aki hozzátette, reményeik szerint jövőre ismét két helyen várja majd az érdeklődőket az erdészeti nyílt nap, Mátrafüred mellett Egerben is.

 

2021. szeptember 3.

Kápolnai Nagy Ágnes