Térségünkben minden évszakban izgalmas lehetőségek várják a látogatókat, az ősz azonban kiemelt szerepet tölt be a természetjárásban. Egy izgalmas, látványos programon vehettek részt a mögöttünk álló hétvégén a bakancsos túrázók, akik fáklyafényél kerülhettek közelebb az éjjeli erdő rejtette titkokhoz Mátrafüreden.

Mátrafüred a Mátra turizmusának alapvető helyszíne, valamint jelentős történelmi település, melyet a középkori források fontos kereskedelmi csomópontként említenek. Sokan a Mátra kapujaként emlegetik, hiszen délről, Gyöngyös felől érkezve valóban ez az első település, amely bevezet a hegyek rejtelmes világába. Az ismert úti célokon túl számos rejtett érték is megtalálható a híres, egykori üdülőtelepülés környezetében, továbbá több olyan legenda, szóbeszéd vagy egyedi hagyomány fűződik a gyakran felkeresett látnivalókhoz, melyeket többnyire csak a helyiek visszaemlékezései, valamint a régi útikönyvek megfáradt lapjai őriznek. Ezeket a kevéssé ismert történeteket kutatták a túrázók péntek éjszaka a Mátrában, különleges fáklyás barangolás keretein belül.


A fáklyafényes menet Mátrafüredről indult. A program tematikája egy olyan rövidebb, könnyen teljesíthető, mégis kalandos útvonalra volt felfűzve, mely érintette a Mátrafüred környezetében található szinte összes legendás vagy jelentős történelmi helyszínt. Ezek közé a természeti látnivalók közé tartozik a Bene-patak, a Bene-vár bérce és a Kallók-völgye, Máriácska és a Muzsla-tető, az ország elsőként jelzett turistaútja, a Széky István út, a Dobogó-hegy és a Kozmáry-kilátó is. Az egyedi hangulatú, különleges program a régi korokat idézte, amikor még az elektromos világítás és a feltölthető zseblámpák vagy okostelefonok helyett a tűz fénye adott támpontot a sötét éjszakában. A fáklyafényen túl a legendás történetek, korhű népzene és a hagyományok felidézése teremtett autentikus hangulatot a gyalogtúrán.

 

Nem az első és nem is az utolsó volt ez a fáklyás program – tudható meg a térséget bemutató közösségi oldalakról. Az ilyen és ehhez hasonló exkluzív programok már évek óta rengeteg érdeklődőt vonzanak a térségbe, a szervezők pedig igyekeznek a pandémia alatt életben lévő korlátozások után újra feléleszteni ezeket a közkedvelt eseményeket. Fáklyás túrák a következő hétvégéknek is elérhetőek lesznek a Mátra több pontján is, de nem csak fáklyafényes élménytúrák, de korhű ruhában vezetett múltidéző túra, gyöngyösi idegenvezetés, vadregényes kékestetői élménytúra, retro buszozás és sok más kalandos program is várja a látogatókat szeptember utolsó hétvégéjén, többek között a Mátrai turizmus napja rendezvény alkalmából.

2021. szeptember 21.

Demecs Norbi