Sokak arcára szó szerint ráfagyott a döbbenet, amikor a magyar Jégemberként is emlegetett extrém futót meglátták szombaton. Szilágyi Zoltán nem először hódította már meg a Mátrát, január 22-én azonban valami olyasmit vitt véghez, amit még soha, senki a világon.

Mátrafüred, reggel 6 óra, mínusz 7 fok. Kevesek kapnak ilyenkor kedvet a futáshoz, Szilágyi Zoltán azonban pont ezért érkezett, s már melegít is. Félmeztelenül. Nem tévedés, cipőn, zoknin, sapkán és egy futónadrágon kívül mást nem öltött magára. Még nézni is dermesztő, de Zoltán azt mondja, minél hidegebb van, annál jobb. Rekordra készül, nem is akármilyenre!

Az extrém futó többször járt már a Mátrában, többek közt lefutotta a Kékes csúcsfutás távját – 23 kilométert – megállás és frissítés nélkül, kemény mínuszokban, félmeztelenül. A rekordot, melynek hivatalos megnevezése, A folyamatosan fagypont alatti, félmeztelen hegyi futás, pihenés és frissítés nélküli hazai rekordja, a Magyar Rekord Egyesület hitelesítette még 2020 januárjában. Zoltán ezután tavaly májusban ismét visszatért a hegyre, ami „kegyes” volt hozzá, az évszakhoz képest ugyanis szokatlanul hideg fogadta, de extrém futóként kifejezetten örült a május végi 8 foknak.

Útját eső és óriási köd is kísérte, így nemcsak önmagát kellett legyőznie, a természeti erőkkel is meg kellett vívnia a harcot. Akkor közel 38 kilométert futott.

Legújabb terve hallatán még a Guinnes-rekord bizottság emberei is elképedtek

Zoltán a fejébe vette, hogy ezt az esztendőt egy újabb rekorddal indítja, nem is akármilyennel.

Január 22-én arra vállalkozott, hogy 45 kilométert fut a Mátrafüred, Mátraháza, Kékestető, Mátraháza, Parád, Recsk és Sirok útvonalon.

Azt mondja, a nem mindennapi tervet a Guinnes-rekord bizottságnak is bejelentették, ők azonban olyan nehéznek ítélték a kísérletet, hogy visszamondták. Az a válasz érkezett, ha Zoltán meg is csinálja, jó eséllyel nem lesz senki, aki megdöntse a rekordot. Azt kérték tőle, a 4 nehezítés közül – maratoninál valamivel hosszabb táv, szintemelkedés hegynek felfelé, kemény hideg, s mindez félmeztelenül – mondjon le valamiről, s akkor talán befogadják a rekordját. Zoltán erre csak annyit mondott, egy sportoló sohasem köt kompromisszumot. Így hát maradt az eredeti terv.

Szilágyi Zoltán szombat reggel mínusz 7 fokban indult útnak Mátrafüredről. Kékestetőn már mínusz 12 fok és jó pár döbbent kiránduló fogadta, rekordja utolsó állomásán, a Siroki várban pedig mínusz 2 várta.

 

 

Zoltán megcsinálta azt, amit még soha, senki előtte. S bár a Guinnes Rekordok Könyvébe nem került be, elképesztő teljesítményével magyar rekordot állított fel. Ember legyen a futócipőjében, aki utána csinálja!

 

2022. január 22.

Korepta Lilla

Fotó: Czímer Tamás