Térségünk ezernyi gyöngyszeme közül most mutatunk tízet, melyek tavasszal káprázatos látvánnyal csalogatják a kirándulókat.

1. Sár-hegy

A Gyöngyös felett magasodó Sár-hegy egy valóságos szabadtéri arborétum. Nem véletlenül volt Szerencsés Imre botanikus kedvenc helyszíne. Kora tavasztól késő őszig a vadvirágok paradicsoma ez a félig kopár, félig erdőkkel borított terület, melyet a Mátra és az Alföld vízválasztójának neveznek. Gyöngyösről indulva, a sárga sáv jelzést követve április hónapban több száz féle vadvirágot fedezhetünk fel a hegyoldalban, melyek felismerését korszerűsített tanösvény segíti, s persze nem utolsó sorban a panoráma is káprázatos, melyben a szélrózsa bármely irányába tekintve gyönyörködhetünk utunk során.


2. Gyöngyöstarján

Az ország egyik legkedveltebb úti céljává vált Gyöngyöstarján a tavaszi időszakban: szemet gyönyörködtető látvány az áprilisi vérszilva virágázás, mely a gyöngyöstarjáni bekötőút két oldalán, közel egy kilométer hosszabb sorakozó vérszilva „oszlopsornak” köszönhető. Kifejezetten csodás a környezet pirkadatkor és alkonyatkor, amikor az ég színe a vérszilvák virágszirmainak színével azonos. Bár sok vérszilva fasor található kis hazánkban, a Mátra hegykoszorújával körbefont panoráma kétségkívül itt a leggyönyörűbb.

3. Cserteri várrom – Gombás-tető

Talán nem is gondolnánk, hogy a Nyugati-Mátra lábánál, Hasznoson és térségében mennyi látnivaló hívogat minket. Környékbeli barangolásunk alkalmával feltétlenül érdemes ellátogatunk a Cserteri vár romjaihoz, melyet áprilistól kezdődően mesebeli orgona-sövény fon körül. A lila virágok ölelésében olyan a rom, mint egy igazi tündérmese megelevenedett képe. A vár bevétele után érdemes a közeli Gombás-tetőre is felkapaszkodni, ahol a vitorlázó-repülőtér síkját ezernyi vadvirág borítja be. Barangolásunk során szinte folyamatosan Ágasvár, Óvár, valamint a Nyikom tömbjének pazar látképe kísér. A túra során, Hasznosról indulva a zöld sáv jelzés követendő.

4. Ilona-völgy

A Mátra egyik ékköveként is emlegetett Ilona-völgy az év minden napján gyönyörű. Legyen az egy ködös, sejtelmes őszi nap, egy csillogó téli reggel, egy kellemes nyári alkony vagy éppen egy frissítő, ébredező tavaszi délelőtt. A völgy szépségét tavasszal nem csupán a híres vízesés adja, hanem az odáig elvezető utat közrefogó gesztenyefasor virágzása.

Az ősgesztenyésnek is nevezett természeti „csarnokot” még a Károlyi család tervezte meg és hozta létre a több száz fa elültetésével, melyben azóta is gyönyörködhetünk a hegyek ölelte völgyben. Az április második felében kezdődő gesztenyevirágzás valóban olyan hatást kelt, mint egy fehérbe borult katedrális valamely monumentális oszlopcsarnoka. Kihagyhatatlan!

5. Mátraháza

Mátraházán ugyan már javában a bükkösök uralkodnak, ide látogatva is találkozhatunk virágos útszakaszokkal. Kora tavasszal az odvas keltikék, a bogláros szellőrózsák és a tüdőfüvek alkotta szőnyegek borítják a talajszintet, áprilistól kezdődően pedig virágba borulnak az ösvényeket szegélyező alacsonyabb növésű, sűrűbb cserjés területek is. A nagy parkolóból a sárga sáv jelzésen Mátrafüred felé indulva, az Állami Gyógyintézet kőkapuját elhagyva cseresznyefák vad alanyainak virágzásában gyönyörködhetünk, miközben a Nagy-Somor-völgy és a Kékes tömbjének sziluettje színesíti a már önmagában is pazar panorámát.

6. Mátrakeresztes

Mátrakeresztes a fakanál és a népművészet hazája, ám nem csupán az élő kultúra, de a természet is megannyi izgalmas percet tartogat az ország egyik legszebb fekvésű településére érkezve. A község központjában a piros sáv jelzésen érdemes elindulni, mely a Csörgő-patak partján kísér be az erdőbe. A szelíden csörgedező patak völgyében gyönyörű égerfa-birodalom fogad, melyek tövében, vizenyős területeken virágzik április idején a mocsári gólyahír. A napsárga virágok megjelenése kétségtelenül azt hirdeti, hogy megállíthatatlanul tombol a tavasz.

7. Galyatető – Mátraszentlászló

A Felső-Mátra sajátos klimatikus viszonyainak következtében mindig pár héttel később köszönt be a tavasz, mint az alacsonyabban fekvő területeken. Ennek tükrében, ha egy vadvirág-leső túrát szeretnénk tervezni, érdemes április második felére időzíteni a barangolást. Galyatetőn kezdődő túránk útvonalának az Országos Kéktúra ad otthont, melyen Piszkéstető érintésével, a hajdani legelő gyepfoltjait érintve Mátraszentlászlóra jutunk. Visszafelé érdemes a sárga sáv jelzést választani, mely nem csupán tavaszi vadvirágokat, de mesés kilátást is mutat észak felé.

8. Széles-parlag

Kékestetőtől délre, a Remete-bércen találjuk a Széles-parlag nevet viselő észak-dél irányú, keskeny, fennsíkszerű rétet, melyhez hasonló tisztásokból igencsak kevés található a Mátra környező, magasabb részein, így akár egy kuriózumként is tekinthetünk nevezett helyszínünkre. A sziklákkal és kisebb cserjékkel tarkított gerinci tisztás a Sár-hegy felé, valamint az Alföldre kínál lebilincselő panorámát mindamellett, hogy számos vadvirág otthona. A közönséges és a ritkább példányok mellett gyakran előfordulnak itt gyógy-és fűszernövények is, melyek kifejezetten kedvelik a szabad, napsütötte területet.

A Széles-parlag Kékestetőről a kék + jelzésen közelíthető meg, mely a Vaskapu és a Törökök-piacának érintésével a mátrafüredi Benevár romjaihoz vezet.

9. Markaz – Domoszló

A festői mátraaljai települések két különösen hangulatos falucskája, Markaz és Domoszló elmaradhatatlan elemei egy mátrai bakancslistának. A markazi várrom, valamint a domoszlói Závoz-völgy és Oroszlánvár felkutatása mellett a települések fontos vonzerejét képezik a horgásztavak (víztározók), melyek ébredező miliője nyugalmat és békét teremt testben és lélekben egyaránt. Nem határozható meg időben, hogy mikor célszerű felkeresni a települések déli határában fekvő tavait, hiszen azok minden napszakban csodálatosak, ám ha mégis javasolnunk kéne egy kifejezetten látványos időpontot, az nem volna más, mint a pompás alkonyat. A tavaszi időszak lágy színeivel nyugovóra térő Napkorong csendesen int búcsút a hegyek koszorúja mögött, majd bíborra festi a tavak tükrét, mint lángoló tábortüzet az otthon melege, melyet csak az éj sötétje olthat ki.

10. Sástó

Az ország legmagasabban fekvő tava télen-nyáron kicsik és nagyok kedvenc úti célja, így nem maradhat ki a mi felsorolásunkból sem. Tavasszal kezdetét veszi a csónakázó-szezon is, mely tovább fokozza a Sástón szerezhető élmények skáláját. A sétányt színező fűzfák, a kilátó meglátogatása vagy egy vidám libegőzés után érdemes végig sétálni az elsősorban gyermekek számára létrehozott Béka-tanösvényen, mely nem csupán a kicsik számára lehet szórakoztató és tanulságos, de a szülők, illetve felnőttek számára is izgalmas feladványokat rejt az interaktív ösvény. Útközben számtalan tavaszi vadvirág, valamint erdei szépség fogad bennünket a természetben. A tanösvény célállomásán, a Farkas-kútnál érdemes megtölteni kulacsainkat friss forrásvízzel is, majd a padoknál megpihenve hallgatni az ébredő erdő varázslatos hangjait.

 

2022. április 8.

Demecs Norbi