Tele van vitaminnal, ásványi anyaggal, magas a rosttartalma és változatosan használható – ez mind igaz a zöld spárgára. Elkészíteni pedig pofonegyszerű!

Sokan meghámozzák a spárgát, pedig létezik egy sokkal jobb módszer is. Mutatjuk!

1. Áztassuk ki a tobozvirágzatból a port úgy, hogy a spárgákat egy vízzel teli kancsóba állítjuk 20-30 percre fejjel lefelé!
2. Töröljük szárazra, majd egy kis késsel vágjuk le a hegyes levélkéket! Vegyünk elő egy tiszta, nagy méretű mosogatószivacsot és éles késsel vágjuk le a zöld dörzsi részét. Ezzel párszor dörzsöljük körbe a spárgát, míg tapintásra nem lesz puha és nedves a szára. (Ezt a dörzsit csak az ilyen gyors tisztításokhoz használjuk, semmi másra. Kézzel vagy mosogatógépben is mosható.)
3. Pattintsuk el a puha és a kemény rész határán, majd kössük őket össze adagonként (5-6 db) zsineggel és tegyük őket egy nagy fazék forrásban lévő tengervíz töménységű sós vízbe!
A sónak köszönhetően nemcsak az íze lesz finomabb, hanem mire kiadja haragos zöld színét, meg is puhul. Ezt egy hegyes késsel ellenőrizzük le, ha könnyedén átmegy rajta a penge, akkor el is készültünk. A kötésnél fogva emeljük ki a spárgákat és tegyük át jeges vízzel teli tálba, maximum 10 másodpercre!
 
Ha kihűlt, akkor szedjük ki és hűtőbe téve még pár napig bármihez felhasználható, akár grillezve vagy a reggeli rántotta mellé.
 
Tipp: Fogyaszthatjuk magában, vagy némi feta sajttal és tökmagolajjal is.
2022. május 11.
Stiller Tamás