Hétvégén Múzeumok éjszakája és Szent Iván-éj. A Mátrában számos programmal készülnek a települések, van köztük hagyományos, sokakat vonzó esemény is. Jöjjön egy kis kedvcsináló Detktől Aldebrőn át, Gyöngyösig!

 

Szent Iván-éj Detken

Pénteken indulnak a programok, érdemes az estét Detkre tervezni, hiszen varázslat, mágia és kultúra is szerepel az esemény meghívójában. A helyi lakosokat gulyáslevessel várják, majd családi vetélkedőn mérhetik össze tudásukat a játékos kedvűek. Természetesen várnak minden érdeklődőt, a varázslatos hastánc mellett mágikus bűvész is szerepel a programban. Az este leszálltával tűzzsonglőr show veszi kezdetét, ezt követően pedig tábortűz körül tangóharmonika és gitár gondoskodik a jó hangulatról. Az este végén a bátrak tűzugrással tehetik próbára ügyességüket. Meglepetésként szelfi pont is várja azokat, akik ellátogatnak Detkre, az önkormányzat által szervezett programra.

Sült derelye fesztivál és a magyar bor ünnepe Aldebrőn

Ha június, akkor sült derelye és koccintás a magyar borral Aldebrőn. Hosszú évek óta hagyományos rendezvénye Aldebrőnek, ami mindig sokakat vonz. A sült derelye, amit lekvárral, túróval, vagy akár aszalt szilvával is töltenek, egy kelt tésztás édesség. A frissen, melegen, porcukorral meghintett finomság a sváb gasztronómia egyik jellegzetessége. Jegyezzük meg, hogy a sült derelye HÍR védjegyes terméke Aldebrőnek. A HÍR védjegyes termékek használatának célja a tájjellegű mezőgazdasági termékek ismertségének növelése. A településen mind a sült derelye, mind másik két specialitása, a fojtott és a krickrafli is megkapta már ezt a védjegyet.

A nap programjából emeljük ki, hogy már 8 órakor kezdetét veszi a forgatag a főzőcsapatok érkezésével. A délelőtt folyamán a helyi Tündérkert Óvoda mellett színpadra lép a Tarnavölgye Általános Iskola is, de nem hiányozhatnak a szomszédos Kápolna Margaréta Népdalkör tagjai sem. A Thury vár Vitézei Hagyományőrző Egyesület több alkalommal is szerepet kap a nap folyamán, délelőtt fegyverbemutatót tartanak a római katolikus templom mellett, délután viszont érdekes előadást láthatunk majd tőlük. A helyi Singerkranz énekkar és Edle Blumen tánccsoport a település német hagyományait őrzi dalban és táncban, ezt mutatják meg ezen a napon. Ehhez adalékként jegyezzük meg, maga Aldebrő község csak az 1740-es évek elejétől jött létre ezen a néven, a középkori Csal falu helyén, mely a török kortól pusztaként Debrő községhez tartozott. Grassalkovich 1740-ben megvette a már elpusztult Debrő várát és a hozzá tartozó debrői uradalmat. 1747. augusztus 22-én adománylevelet nyert Mária Teréziától a debrői vár és az egész uradalom királyi jogaira. Ez a tulajdonváltozás nagymértékben befolyásolta a debrői uradalom és falvainak életét. Grassalkovich Antal első ténykedései közé tartozott az, hogy a gyér lakosságú – a töröktől elnéptelenedett – területre megfelelő mennyiségű német telepest hozzon. Mindazok, akik ellátogatnak a programra, feltétlenül nézzék meg a Történelmi Emlékpark szépen faragott emlékeit, melyek a település múltjába adnak bepillantást. A 18 faragott táblán a múlt elevenedik meg, a helyi szőlőművelés és dohánytermesztés munkafázisai, emellett a magyar történelem sorsfordító eseményei is helyet kaptak. Innen pár perces séta a Szkíta emlékpark, amit a néhány éve itt megtalált szkíta fejedelemasszony sírjának felfedezése ihletett. A közelmúltban befejeződött fafaragó alkotótábor újabb szép szobrokkal gazdagította a települést.

A kulturális séta és kalandozás után vissza a programhoz, 17 órától Hevesi Tamás lép színpadra, ezt követően pedig jön az elmaradhatatlan koccintás a magyar bor napja alkalmából. Az egész napos programot az Alte Jameraden fúvószenekar programjával induló blokk zárja, melyben lesz Retro disco Dévényi Tiborral, majd a Dirty Barvies koncert zárja a napot.

Gyöngyösi programok

17 órakor városnéző sétára invitálja az érdeklődőket Gyöngyös Város Barátainak Köre és a gyöngyösi Tourinform iroda. A 10 hét 14 program – rímelve a Kékes 1014 magasságára- keretében megvalósuló programba a nyár folyamán a város értékeit mutatják be szakavatott vezetéssel. Azok, akik ezt elmulasztják, lesz még lehetőségük a város kincseinek megismerésére, hiszen a következő hetekben is érdekes programok várják az érdeklődőket. A séta után pedig irány a Mátra Múzeum.

A Mátra Múzeum 18 órakor nyitja meg kapuit a Múzeumok éjszakáján, és késő estig igazi családi élményt kínál mindazoknak, akik betérnek ide. Rézfúvós nyitánnyal nyit az este, utána pedig számos program közül lehet válogatni, így időszakos kiállítás nyílik Kővé vált óceán címmel. A gyerekeket a játszótéren őslényhomokozó várja, de lesznek kézműves foglalkozások is. Vezetéssel lehet este látogatni a gyűjteményeket, ezekhez regisztrációt kér a múzeum. Akik késő este érkeznek, azok éjszakai rovarmegfigyelésen vehetnek részt, de lesz zseblámpás kereső játék is. Már éjszakába nyúlóan, este 11 órakor Csillagok útján címmel távcsöves bemutatóval lehet majd pásztázni az eget, a végén pedig a Szent Iván éj elmaradhatatlan eleme, a tűzugrás várja a vállalkozó kedvűeket, és ezzel zárja a Múzeumok éjszakáját a Mátra Múzeum.

 

2022. június 23.

Kápolnai Nagy Ágnes