Ezen a héten zajlik a Muzsikál az erdő rendezvénysorozat, melynek keretein belül 9 mátrai vagy Mátra környéki helyszínen hallgathatnak erdei koncerteket az érdeklődők. A színes, nem csak zenei programokból álló eseményhez idén hosszabb vezetett gyalogtúrák is csatlakoznak, melyek pénteken és vasárnap, Sástón és Gyöngyöspatán kínálnak élményeket.

Július 08. péntek – Sástó

Július 8-án, pénteken a sástói Nagyréten muzsikál az erdő. 15.00-kor megtekinthető lesz Fabók Mancsi Bábszínháza, 16.00-kor, az erdei koncert keretein belül fellép Boros Misi, a 2014-es Virtuózok győztese, Junior Prima díjas zongoraművész. 17.00-től köszöntők lesznek hallhatók az „Összetartás” plakettnél, 18.00-tól pedig Pál István Szalonna és bandája zenél. Ám e programokat megelőzően, 10.00-kor, a Turisztikai Központ bejárata elől élménytúra indul, mely a környék szépséges természeti értékein átvezetve a sástói koncerthelyszínre kíséri az érdeklődőket.

A közel 10 kilométer hosszú, közepes nehézségi kategóriába sorolható gyalogos élménytúra keretein belül ismert, s kevésbé ismert mátrai helyszíneket tártnak majd a természetjárók elé: ezek között említhetjük a gyönyörű, ám eldugott Eremény-tetőt, ahonnan mesés panoráma kínálkozik a Mátra jelentős, elsősorban nyugati fertályára, valamint több ezer éves történelmi múltat is hordoz a helyszín. A túrázók kortyolhatnak majd a Farkas-kút vizéből, megismerhetik a Remete-fa dombja és a Rákóczi-forrás legendáját, valamint számos további információ között arra is fény derül majd a vezetett élménykirándulás során, hogy honnan kapta nevét Mátraháza, hol kanyarog az ország első jelezett túraútja, valamint, hogy kinek köszönheti kivirágzását a hegység turizmusa.
A túrán való részvételhez megfelelő felszerelés, folyadék, élelem, fényképezőgép és könnyed fejfedő, valamint igény szerint apró felszerelések (pl. gyógyszer, túrabot) szükséges/ajánlott.

A túra további részletei és jelentkezés itt: Élménytúra Sástón

Július 10. vasárnap – Gyöngyöspata

Az eseménysorozat 9., egyben záró programjának a Nyugati-Mátra bércei között meghúzódó, hangulatos Nagyparlag ad otthont. Ezen a napon – a megszokott módon – számos kísérő, kiegészítő program mellett 15.00-kor kezdődnek az erdei koncertek a Nagyparlagon, melyek egészen estig, 19.00-20.00 óráig tartanak majd az erdőben. A helyszínen köszöntőt mond Horváth László, országgyűlési képviselő, hallható lesz majd szimfonikus koncert, a Gyöngyöspatai Hagyományőrző Népdalkör előadása és a Misztrál együttes koncertje is.
A vasárnapi élménytúra alkalmával a Mátra egy kevésbé ismert, turisztikai programok, egyúttal vezetett túrák szempontjából is kevésbé frekventált régiójába, a „Patai Mátra”-ként is emlegetett területre csábítják túrázásra a természet kedvelőit.
A bakancsos gyalogtúra 11.00-kor veszi kezdetét Gyöngyöspatán, a Kossuth -szobornál, majd első állomásként az egyedülálló szépségű Hétsoros Pincefalut mutatja be a Vendégeknek. Ezt követően a térség egyik fontos történelmi helyszíne, a Várhegy következik, ahová ugyan „meg kell küzdeni” a feljutásért, ám a körpanoráma magával ragadó. Gyönyörű kilátás nyílik innen a szemközti Kecske-kőre, a Nyugati-Mátra további vonulatára, valamint az Alföldre, de még egészen a Kékesig is ellátni.
Az út folytatásában a Mátrai Borvidék szőlőtőkéi között barangolhat az utazó, majd a Havas hegycsúcsot megkerülve, változatos terepen – mezőkön, völgyeken és erdős területen át – haladva a Danka-patak árnyas völgye mutatja az irányt az élménytúra célpontjához, Nagyparlagig. A várható érkezés 15.00-16.00 környékén lesz.
A túrán való részvételhez megfelelő felszerelés, folyadék, élelem, fényképezőgép és könnyed fejfedő, valamint igény szerint apró felszerelések (pl. gyógyszer, túrabot) szükséges/ajánlott.

A túra további részletei és jelentkezés itt: Élménytúra Gyöngyöspatán

 

2022. július 7.

Kékes Online