Az Erzsébet Park Hotel

Parádfürdőt sokan említik a nyugalom szigeteként is, nem véletlenül: a hegyvidéki gyógy-és üdülőhely valóban megmagyarázhatatlan nyugalmat sugároz, miliője minden évszakban, sőt, napszakban magával ragadó. Ezt a páratlan szépséget szeretnénk most átadni fotóink és beszámolónk segítségével, miközben egy esti sétára invitáljuk az olvasót.

A gyógyvize és levegője végett hosszú ideje legendásnak számító fürdőhelyet napjainkban is sok krónikus beteg, valamint kiránduló és túrázó keresi fel. Legtöbben a nappali órákban sétálnak az ódon fák alatt, az ikonikus épületek között és a hangulatos kis utcácskákon, ám nem csak a Nap fényében, de az éj leple alatt is gyönyörű a településrész.

A Mátra főgerince, a Galya-tömbje és a hevesi dombok által ölelt Parádi-medencébe belépve joggal lehet olyan érzésünk, hogy életre kel körülöttünk a történelem: az egykor itt élő Károlyi család csodás épületeket, előkelő parkokat, káprázatos fasorokat hozott létre, melyekben mindmáig gyönyörködhet az utazó.

Esti körtúránkat érdemes a kristály úti parkolóból indulva megkezdeni, majd a Kossuth Lajos út felső, erdőszéli mellékágán haladni, melynek során a jelenleg csak rendezvényeket kiszolgáló, de hamarosan megújuló, híres Freskó étterem épülete, valamint az Állami Kórház épületegyüttese mögött haladunk el lámpafényben. Nem csupán említett építészeti műremekek többsége, de a környék számos épülete a neves fővárosi építész, Ybl Mikós munkáját dicsérik, melyek esti megvilágításban sem veszítenek szépségükből.

Elhagyva a kórház épületét, sétánkat a Peres útra érkezve folytatjuk, s a régi strandfürdő füves, nyílt területére érkezünk. Itt valamely padon, vagy akár a fűben megpihenve élvezhetjük a nyáresti dallamokat: a fák lombjának susogását, a tücskök szüntelen muzsikáját, a csend csodás, nyugalmat árasztó hangjait. Mindeközben a környező hegycsúcsok sziluettje, a Vörösvár és a Hegyes-hegy körvonalazódik előttünk a félhomályban, de a messzeségben az 1014 méter magas Kékes tetején álló TV-torony pirosan izzó fényeire is figyelmesek lehetünk.

Csillagos égbolt a Vörösvár felett
Távolban a Kékes sziluettje

A Peres utcán visszakanyarodva keresztezzük a 24-es főutat, majd az Ilona-patak mellett kanyargó aszfaltos úton haladunk tovább. Erre a szakaszra érdemes magunkkal vinni egy lámpát (telefon fényszórója is alkalmas), hiszen itt nincs közvilágítás. A Rákóczi-fa és a régi Károlyi-kastély után a Bányalaposi útra fordulva haladunk el egy tábor területe mellett, majd a Károlyi család fényűző istállójához, a kocsimúzeumként is működő Cifra Istállóhoz jutunk.

Öreg tölgy a Bányalaposi úton

Sétánk végén semmiképp se hagyjuk ki a Parádfürdői Park területét, melyet a Károlyi család mellett Jámbor Vilmos kertész neve jegyez. Visszatérve a parkolóba még megcsodálhatjuk a kivilágított Erzsébet Park Hotel épületét is, mely szintúgy egy legendás Ybl-munka.

A Parádfürdői Parkban

Kellemes, körülbelül egy- másfél órás időtartamú esti sétánkat szinte bárki számára jó szívvel ajánljuk: itt vagy a környéken nyaralók, a különleges perspektívájú, nem mindennapi programokat kedvelők, táborozók, a Mátrában üdülők vagy gyógyulni vágyók számára egyaránt.

 

2022. július 7.

Demecs Norbi