A csillagászat páratlanul szerencsés tudományterület: értő művelői ugyanis rendkívüli látványosságok sokaságán keresztül tudják közelebb hozni az űr világát az erre fogékonyak számára. Augusztus második teljes hetében különösen jó alkalom nyílik arra, hogy részesei legyünk ennek ennek az élménynek, ugyanis nem csak a Hold és az óriásbolygók, de szemet gyönyörködtető mélyég-objektumok, és a Perseidák hullócsillagzápora is színesítik majd az éjszakai égboltot.

Ilyen remek időszakokban amatőrök és profik egyaránt távcsövet ragadnak, hogy saját maguk vizsgálhassák a csillagos égboltot vagy, amennyiben lehetséges, mások számára is megmutathassák azt. A számos kisebb-nagyobb rendezvény rendre sokakat mozgat meg a helyi csillagvizsgálókban. A tapasztalat ugyanakkor azt mutatja, hogy sokakhoz sajnos el sem jut ezen események híre, pedig igény lenne a csillagászati élményekre. A Magyar Csillagászati Egyesület épp ezért idén másodjára szervezi meg az országos kampányt, amelynek címe Egy Hét a Csillagok Alatt– olvasható az mcse.hu oldalon.

A kezdeményezés fő célja, hogy minél többen élhessék át a csillagászati megfigyelések élményét.

Mint írják, tavaly nyáron második alkalommal szervezték meg az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozatot és az eredmény felülmúlta minden várakozásukat: a nyolc éjszaka folyamán országszerte több mint ötven helyszínen várták csillagászati bemutatók az érdeklődőket és közel tízezren tapasztalhatták meg első kézből a csillagászati megfigyelések élményét.

A következő hetekben újra egy programsorozatba gyűjtik össze az említett hét folyamán megrendezett csillagászati eseményeket, hogy aztán minél szélesebb körhöz juttathassák el ezek hírét. Abban bíznak, hogy olyanokat is ki tudnak csalogatni a csillagos égbolt alá, akiket egyébként nem érnek el a tudomány-népszerűsítő események — vagy éppen olyanok kapnak kedvet a közösségi csillagászkodáshoz, akik eddig egyedül szemlélték a csillagokat.

Augusztus 5. és 14. között tehát csillagvizsgálók és amatőr csillagászok, egyesületek és szakkörök országszerte várják programjaikkal az érdeklődőket a csillagos ég alatt.

A kezdeményezéshez csatlakozott

a gyöngyöstarjáni GÖNCÖLSZEKÉR Csillagász Szakkör is.

Murányi Lajos

Az érdeklődőket Murányi Lajos várja majd. A tősgyökeres amatőr csillagász egy korábbi interjúnkban elmondta: gyermekkorában lett a megannyi csodát rejtő égbolt szerelmese, s fiatalkorában még saját maga készítette távcsöveit. „Kulin György volt a mentorom, a neve talán sokaknak csenghet ismerősen. Megannyi kisbolygót és egy üstököst is felfedezett, fáradhatatlanul népszerűsítette a csillagászatot, sokan csak a magyar amatőr csillagászat atyjaként emlegetik. Mindig azt mondogatta nekem: „Kiskomám, ha kész leszel a távcsővel, másoknak is mutasd ám meg! A bennünk gyarapodó tudást sokaknak át kell adnunk, akivel csak lehetséges, meg kell osztanunk!” E mondatai szerint éltem és élem az életem, s nagy örömmel tölt el, ha az univerzum csodáit mások elé tudom tárni. Leírhatatlan öröm látni az emberek csodálkozó tekintetét, amikor életükben először pillantják meg távcsövön keresztül például a Hold krátereit, a Szaturnusz gyűrűjét vagy épp a Jupiter holdjait.”

2022. augusztus 5.

www.mcse.hu/Kékes Online, K. L.

Kiemelt fotónk illusztráció.