Az egyik legrégebbi mátrai rendezvény a mátraszentimrei falunap, ami minden év augusztus elején sokakat vonz. Szombaton ismét irány a Felső-Mátra, mutatjuk az esemény részleteit! De egy bodonyi programról is hírt adunk.

Falunap Mátraszentimrén

Már az 1990-es évek közepén is sokan voltak kíváncsiak az első falunapokra, ami aztán évről évre szinte kultikus találkozási helye lett baráti társaságoknak, családi összejöveteleknek. Augusztus első hétvégéjére időzítették sokan, hogy hosszabb időt töltenek hétvégi házaikban, így nem véletlen, hogy Kecskemétről, Szegedről, a Jászságból ismerős arcok köszöntek egymásra a falunapi főzőversenyen. Mert mi is lehetne annál jobb, mint a mátraszentimrei park hatalmas fáinak árnyékában körülvenni a bográcsot, amiben fő a paprikás krumpli, pörkölt. A főzőverseny ebben az évben sem marad el, de a program új elemekkel is bővül.

Délelőtt tíz órakor a kispályás focibajnoksággal indul a nap, közben a gyerekek aszfaltrajzversenyen próbálhatják ki kreativitásukat. A gombaételek kóstolója mindig várva várt esemény. Igaz, a gomba nem falunapra nő, ám a helyiek ezt mindig megoldják, ha nem terem gomba, akkor szárított és fagyasztott gombából főznek. A lassan hónapok óta tartó szárazság miatt idén sem lesz másként, remélhetőleg egy csapadékosabb nyárvége, ősz eleje kedvez majd a gombászoknak is.

Délben retro bohócparádé várja a gyerekeket, majd a főzőverseny eredményhirdetése után két órakor Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke nyitja meg a falunapot. Ezt követően szlovák csoportok lépnek színpadra, és kerékpáros bemutató következik. A kerékpározás mind nagyobb szerepet kap a mátrai turizmusban is, egyre többen pattannak otthonról hozott, vagy helyben bérelt kerékpárra, hogy azzal fedezzék fel a Felső-Mátra mellett a térség más részeit is.

A Gyöngyösi Játékszín táncdal és könnyűzenei műsorával kezdődik a késő estig tartó zenés táncos része a programnak. Az Unicum Habeas koncertje után a Kék és Narancssárga emlékzenekar koncertje következik, majd Házibulival záródik a program. A szokásoknak megfelelően erdészeti játszóház, kézműves kirakodó vásár várja a vendégeket, de egy igazi különlegesség is lesz, méghozzá fakanáldobó verseny. Utóbbi nem véletlen, hiszen a szomszédos Mátraderecskén a mai napig készítenek fakanalakat, sőt, egy kis múzeumban be is mutatják ezeket.

Csillagnézés Bodonyban

Péntek és szombat este különleges programra invitálják az érdeklődőket a festői szépségű Bodonyba, a debreceni Magnetúdó Csillagászati Egyesület távcsöves csillagnézésére. A helyszín a település feletti Panoráma kilátó, ahonnan meseszép panoráma nyílik az alattunk elterülő Parádra és a Kékesre. Mindössze negyedórás séta a faluból a kilátóterasz, így azt kérik a vendégektől, az autókat hagyják a település központjában. Szombaton, a csillagnézés előtt, a gyerekeknek mesemondó est is lesz, Vince-Kovács Katalin olvas fel meséket, ami minden bizonnyal nagyon hangulatos lesz az immár mind hamarabb sötétedő estében, ahogyan közben feltűnnek a csillagok az égen.

2022. augusztus 5.

Kápolnai Nagy Ágnes

Fotók: Czímer Tamás (Mátraszentimre, 2019)