Parádfürdő a hazai, hegyvidéki üdülőterületek egyik legszebbje. A természet kincsei – elsősorban a vizek – orvosilag igazolt gyógyító hatással bírnak. Lelkileg azonban a táj szépsége is gyógyít! Következő beszámolónk során az őszi köntösbe öltözött Parádfürdő ezernyi színét hozzuk el olvasóink számára.

A Parádi medencébe nyugvó Parádfürdő méltóságteljes szépsége nemcsak a természet munkájának köszönhető. Az egykor itt élő, és a területet birtokló Károlyi család neves mesteremberek munkájának segítségével emelte a térség szépségét és színvonalát. A grófi épületekért a híres fővárosi építész, Ybl Miklós, a kastélyokat körbevevő parkokért és kertekért pedig Jámbor Vilmos kertész volt a felelős. Az angolkerti kultúrákat kedvelő és alkalmazó szakembernek sok szépséges parkot köszönhetünk az országban, köztük a Parádfürdő szívében található, különböző  fákkal és növényekkel gazdagon benépesített parkot is. A lombhullatók és örökzöldek szimbiózisa varázslatos harmóniát alkot az őszi színek kavalkádjában.
A parkon túl érdemes felkeresni a méltán híres Ilona-völgyet is, ahová nemcsak a völgyet koronázó vízesés miatt érdemes ellátogatni. A Károlyi Gyula által megálmodott ‘Ilona-völgyi fasor’ a tavaszi virágzáskor és az őszi lombhullatáskor a leggyönyörűbb. A gróf az arisztokrácia jelképeként is ismert vadgesztenyét választotta a fasor alapjaként, melyeket kiöregedésük miatt a völgyben több helyen is hársfasor váltott fel. Bár a vadgesztenyét már sok helyen küzdenek az idő vasfogának harapásaival, ennek ellenére mindmáig találunk még olyan szakaszokat völgyben, amelyek tükrözik a múlt előkelőségének korát.
Az Ilona-völgy azért is vonz sok látogatót az év minden időszakában, hiszen számtalan szabadidős lehetőséget kínál: a völgy jelentős területe egyaránt elérhető gyalogosan, Nordic Walking-al, kerékpárral, babakocsival vagy akár kerekesszékkel, és egy bizonyos szakaszon autóval is. A hosszan benyúló, aszfaltozott úton nem vár sok kihívás az ide érkezőkre, így a könnyedén teljesíthető túra szinte bárki számára ajánlott a Szent István-forrásig, valamint a Várbükki-elágazásig. Ezzel ellentétben természetesen tartogat combosabb kihívásokat is a térség, így annak is ideális úti cél, aki a nehezebb, kalandosabb túrákat kedveli. Megmászható a település határában emelkedő Vörösvár, a Marhád, de elérhető a Nagy-Szár-hegy és a Disznó-kő, sőt mi több, a völgyön keresztül akár az országos Kéktúra teljes vonalához is csatlakozhatunk, melyen egészen Sirokig menetelhetünk, de a Kékestetőig is fölkapaszkodhatunk.
A völgyben járva meseszép színkavalkád fogadott minket az ősz derekán. A helyenként még élénken virító zöld árnyalatoktól, a sárgás-pirosas színeken túl egészen a barnás, rozsdavörös variációkig mindent láttunk. Amíg a völgy első szakaszában, alacsonyabban a hársfák, az akácosok és a tölgyesek mutattak változatos színskálát, addig egyre beljebb haladva, a völgy mélyebb pontjain az impozáns bükkerdők színegyvelege varázsolt el. A frissen lehullott avartakaró olyan hatást keltett, mintha egy óriási vörös szőnyeget terítettek volna le a fák között.
Aki az Ilona-völgybe érkezik, nem marad segítség nélkül – ehhez azonban szükség lesz az okostelefonokra. A völgy bejáratánál kezdődő, 15 állomásból álló Ilona-völgyi tanösvény táblái segítenek azok számára, akik nem, vagy csak kevésbé ismerik a környéket. A táblákon elhelyezett QR-kódok leolvasásával számtalan információt megtudhatunk a környék múltjáról és jelenéről. Így aztán a mesés őszi színeket kutatva és a szebbnél-szebb fotótémákat vadászva hamar nyilvánvalóvá válik, hogy Parádfürdőn túrázva nem hagyhatjuk ki a Vörösvár gyönyörű panorámáját, a Mária-képoszlop vagy a Visszhang-rét megtekintését, kortyolnunk kell a Szent István-Csevicekút gyógyhatású forrásvizéből, és persze a legendás vízesés felkeresése is bakancslistás.
Csodás színeket, zavartalan időt és kellemes barangolást kívánunk a Mátrában!
2022. november 7.
Demecs Norbi