Ropogós csülök, káposztás húzott rétes, tormás burgonyapüré, korianderes ipa mártással
Az ősz egyik legjellemzőbb étele a házi húzott rétes. Kell némi rutin hozzá, de egy jó recepttel sikert érhetünk el. Önmagában is imádnivaló, de nagyszerű köret például kacsához, libához és csülökhöz.

Rétes alaprecept
500 g finomliszt
500 g rétesliszt
30 g kacsazsír
1 db tojás (L)
250 g langyos víz
1 evőkanál 10%-os ecet
csipet só
Káposztás töltelék
2 kg fejes káposzta
100 g kacsazsír
100 g cukor
2 nagy fej hagyma
2 g köménymag
2 g őrölt kömény
2 g fűszerpaprika
4 szelet rozskenyér
rizsliszt
olvasztott kacsazsír a kenéshez
1. A rétestészta hozzávalóit tegyük a dagasztótálba és 1-es fokozaton dolgozzuk össze kb. 5 percig, majd 2-es fokozaton, amíg sima nem lesz a tészta felülete. 30 perc pihentetés után már használható, vagy csomagoljuk szorosan fóliába és 3 napig hűtőben tartva felhasználható.
Csak akkor kezdjük el kihúzni a rétestésztát, ha már a töltelék készen áll, különben kiszárad a felülete!
2. A káposztát és a hagymát vágjuk vékony szeletekre! A cukrot a zsírban olvasszuk meg, adjuk hozzá a köménymagot és süssük meg benne a hagymát! Tegyük rá a káposztát, nyomjuk le alaposan és fedő alatt pároljuk puhára (közepes hőfokon, kb 35 perc)!
3. Ha már puha, adjunk hozzá fűszerpaprikát, őrölt köményt és némi sót! Kóstoljuk és alakítsuk ízlésük szerint!
4. Amikor kész, szedjük ki és tegyük szűrőbe egy tál fölé! Hagy csepegjen le és hűtsük kb. kézmeleg hőmérsékletűre!
5. Terítsünk ki egy abroszt az asztalra, szórjuk meg rizsliszttel és tegyük a közepére a tészta felét! Először ujjal nyomkodjuk téglalap alakúra! Nyúljunk alá és középről kifelé húzzuk az asztal széle felé! Vigyázzunk, hogy csak az ujjvégek érjenek a tésztához! A rétestészta nagyon jól tűri ezt a nyújtást, de figyeljünk oda, hogy ne vékonyodjon el sehol, különben kiszakad. (Csinálhatjuk ketten is.)
A tészta szélessége 2 tepsi méretű legyen! Magassága kb 50 cm.
6. A hosszabb oldal széléhez tegyünk 5 cm széles rozskenyér szeleteket! Ha a káposzta esetleg még engedne némi vizet sütés közben, akkor ez felszívja és jó ízt is ad. Spicckanállal szedjünk egy sor káposztát a kenyérre, kicsit nyomkodjuk le, majd jöhet a következő réteg! Igyekezzünk egyenletesen elosztani a tölteléket! A többi “üres” területet csurgassuk meg vékonyan olvasztott kacsazsírral!
7. Hajtsuk rá a tészta szélét, majd kezdjük el feltekerni! A szemben lévő hosszú oldal szélét vágjuk egyenesre! Fogjuk meg az abroszt két kézzel közel a rétes két végéhez, és “buktassunk” rajta hármat! Akkor voltunk ügyesek, ha a hajtás a rétes aljára kerül. Vágjuk el középen és emeljük a sütőpapírozott tepsibe! Seperjük le a felszínéről a rizslisztet és kenjük át olvasztott kacsazsírral!
8. 200°C-on süssük 40 percig! Langyosan fogyasszuk!

Jó étvágyat!
2022. november 12.
Stiller Tamás