Matula Csaba és Erdélyi Zsolt három éve erősítik a Kékes Kutató-mentő Alapítványt. Különleges járgányaik előtt szinte nincs akadály, havas, saras terepen, vagy épp szűk és nehezen megközelíthető turistautakon is átjutnak, amikor a bajbajutottak segítségére sietnek.

Csaba és Zsolt 2020-ban döntött úgy, hogy a hobbiból vásárolt CFMOTO járművüket és Polaris quad-jukat a Gyöngyös és környékiek, valamint a Mátrába érkezők szolgálatába állítják. „A felelősségvállalásnak mindig is fontos szerepe volt az életünkben, ezért három éve elhatároztuk, hogy megkeressük a Kékes Kutató-mentő Alapítvány elnökét, Klausmann Viktort. Elmondtuk, milyen eszközökkel és technikákkal rendelkezünk, s amennyiben szükség van ránk, örömmel csatlakoznánk a csapatához” – meséli Csaba a kezdeteket.

Első bevetésükön egy lábsérülthöz riasztották őket, s csakhamar kiderült, hogy a férfi egy olyan helyen került bajba a Mátrában, ahová más járművel lehetetlen lett volna eljutni. A keskeny csapáson jól vizsgáztak a járműveik, így szerencsésen lehozták a sérültet a hegyről. Az azóta eltelt időszakban több túrát és eseményt is biztosítottak, de gyakorlatilag a hét minden napján 24 órás készenlétben vannak, s azonnal indulnak, ha riasztást kapnak. A Mátra erdeiben kizárólag mentésre használják a járműveiket, s szeretnék bebizonyítani, hogy a quadok óriási segítséget tehetnek egy-egy mentés alkalmával. Aki viszont hobbiból pattan fel egy ilyen járműre, kizárólag az arra kijelölt helyszíneken és terepen hódolhat a szenvedélyének – hangsúlyozza Csaba.

No de nézzük, milyen előnyei vannak Csaba és Zsolt járműveinek! Az egyik eszköz egy úgynevezett CFMoto terepjáró sport verziója, s kemény útviszonyok mellett is könnyedén helytáll. A jármű 1000 köbcentis, 86 lóerős, kapcsolható összkerékhajtású, s kétüléses, ami nagy előny például egy quaddal szemben. A könnyű sérült ugyanis az anyósülésben foglalhat helyet, s nem kell a vezetőbe kapaszkodnia, mint egy quadon. A terepjáróra egyébként egy vonóhorgot is szereltek, amelyhez rögzíthető egy speciális hordágy, vagyis, ha komolyabb a baj, akár eszméletlen vagy mozgásképtelen sérültet is képesek szállítani vele. A járgányban természetesen számos kiegészítő, például elsősegélycsomag, szerszámok és kötelek is helyet kaptak, melyek jó szolgálatot tehetnek a mentés során. Csaba azt mondja, a jármű gyakorlatilag minden évszakban szolgálatba állítható, így az év 365 napján bevetésre kész. Emellett a csapat „tagja” két Polaris quad is, az egyik kerekeken, a másik lánctalpakon érkezik, ha baj van. Utóbbi a téli szezon egyik legtöbbet használt mentőjárműve, hiszen a havon való közlekedés és mentés meg sem kottyan neki.

2023. március 3.

Korepta Lilla

Fotó: Czímer Tamás