Gyönyörű idővel kezdődött március harmadik hétvégéje. A szikrázó napsütés és kellemes hőmérséklet nem csak számos kirándulót csábított a természetbe, de egyre több vadvirág is megjelenik az erdőkben, mezőkön. Cikkünkben mutatjuk az örök márciusi kedvenceket, a héricsét és a leánykökörcsint is.

Amíg a sík vidékeken vagy a városi környezetben az ibolyát vagy a kerti sáfrányt nevezhetjük az igazi tavasz első hírnökeként, addig a hegyvidékeken a tavaszi héricsről és a leánykökörcsinről mondhatjuk el ugyanezt. Úgy tartják, ha ezek a kikeleti növények megjelennek, onnantól kezdve már hivatalosan is azt mondhatjuk, hogy tavasz van.

Térségünkben számos helyszín van, ahol egy kellemes túrával összekapcsolva felkereshetjük az említett tavaszi szépségeket. A Mátrában például az Apci-Somlyó, a Kecske-kő, a Sár-hegy vagy a Benehát, amíg a Bükkvidéken a Kis-Eged, a Bükkalja több települése, de a fennsík sziklagyepei is alkalmasak lehetnek egy vadvirágkeresésre.

Leánykökörcsin 

A leánykökörcsin a boglárkafélék családjába tartozó, Európában honos, száraz gyepekben élő, hazánkban pedig védett növényfaj. Sztyepperéteken, szikla- és pusztafüves lejtőkön, erdőspuszta-réteken él. A száraz gyepek egyik legkorábban nyíló tavaszi virága. Beporzását méhek, poszméhek végzik.

Magyarországon 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft. Erősen mérgező növény, népies nevei között erre utal a “tikdöglesztő” elnevezés is.

Tavaszi hérics 

A tavaszi hérics a boglárkafélék családjához tartozó, Magyarországon védett növényfaj. Száraz gyepeken, legelőkön, kaszálókon, a síkságon, illetve dombvidéken él. Európa középső és déli részétől egészen a Nyugat-szibériai síkságig fordul elő. Élénksárga virágai a 8 cm átmérőt is elérhetik, 20 sziromlevele, sok porzója van, így a méhek egyik kedvenc növénye. Mérgező növény, erősebb főzete akár szívelállást is okozhat.

A kökörcsineken és a héricseken kívül találkozhatunk most virágzó mandula és vadalmafákkal, tüdőfűvel, salátaboglárkával, somvirággal, illatos ibolyával, erdei kutyatejjel, százszorszéppel és csillagvirággal is.

 

Túrázás felelősen 

A vadvirágok – és persze minden erdei növény és természeti közeg esetén – is igaz a mondás, hogy mindent a szemnek, semmit a kéznek. A védett vadvirágok gyűjtése törvénybe ütköző, a fényképezőgépünk lencséjén keresztül azonban bármennyi vadvirágot levadászhatunk. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, hogy hol keressünk ilyen vagy ehhez hasonló tavaszi szépségeket, vagy tanácstalanok vagyunk, hogy mit fotóztunk pontosan, esetleg nem szívesen indulunk útnak egyedül, mindenképpen kérjük szakember segítségét, hiszen számos olyan szervezett program indul térségünkben, amelyek segítenek megismertetni környezetünk értékeit.

 

2023. március 18.

Demecs Norbi