A természetben eltöltött idő teljesen átformálja a lelkünket és a gondolkodásunkat is. Támogatja egészségünket, erősíti a testet és a szellemet, mindeközben elvezethet álmaink megvalósításához is. Erről mesélt lapunknak a Gyöngyösön élő Buda Dominik, aki gyermekkora óta a Mátra szerelmese, mára pedig országos sportversenyek kiemelkedő eredményeivel öregbíti tovább térségünk hírnevét.

Még csak 26 éves vagy, ám már most számos kiemelkedő sporteredményt értél el. Hogyan kerültél kapcsolatba a természettel, a túrázással? 

A Mátra születésemtől fogva az otthonom. 10 éves koromig Mátraházán éltünk, ahol szinte minden nap sétáltunk, túráztunk a szüleimmel. A legtöbbször a Mátraháza-Mátrafüred szakaszt tettük meg a sárga sáv jelzéssel ellátott túraúton, hiszen kisgyermekként az volt a kedvenc utam. Persze sok időt töltöttem Kékestetőn, Sástó körül és a Kallók-völgyében is.

Mikor ragadott magával a teljesítménytúrák hangulata? 

A teljesítménytúra csak a Mátraházáról Gyöngyösre való leköltözés után lépett be az életembe. 2007-ben és 2008-ban apukám társaságában részt vettem a Mátrahegy Teljesítménytúra 10 kilométeres távján, de ezután közel 10 év kihagyás történt, én is “otthonülős” típus lettem. 2017 volt az az év, amikor úgy döntöttem, hogy gyökeresen változtatok mindezen, ugyanis át szerettem volna élni, hogy mit is tud nyújtani nekem ez a sportág, immár felnőtt fejjel. 2019-ig után felfedeztem, hogy létezik Magyarországon egy, az “Év Teljesítménytúrázója” nevet viselő bajnokság, illetve a “Teljesítménytúrázók Minősítési Rendszere”, így elhatároztam, hogy elkezdem gyűjteni a pontokat.

Milyen eredményekkel büszkélkedhetsz? 

A legbüszkébb az Év Teljesítménytúrázója Bajnokság Országos 3. helyezésemre vagyok. De küzdök tovább az álmaimért, még talán a bajnoki címért is. Ezen felül a 10.000 pontot igénylő “Kiváló Teljesítménytúrázó” cím is a célom, az még körülbelül 1000 km gyalogos teljesítést jelent a jelenleg elért 5 000 kilométeren felül.

Vannak még elhatározásaid e fantasztikus természetjáró eredményeken felül is, vagy tervezel kicsit pihenni is? 

Jelvényszerző túráim sorozatának folytatását a Közép-Dunántúli Piros túrában remélem, s mélyen bízok abban, hogy megadja ugyanazokat az érzéseket, amelyeket a Kéken már átélhettem.

Sokat készülsz ezekre a túrákra? 

A felkészülés mind fizikálisan,mind mentálisan fontos, főleg egy hosszabb túra esetében. Nálam az előbbinél már annyi is elég, hogy minden egyes szombaton átlag 40 km-es távokat teljesítek, így ez kellően megadja a kondíciót, a mentális részéről pedig a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásban rejlik a kulcs, hiszen ha az elme nem kellően kipihent, akkor a test sem képes maximumot nyújtani. Minél hosszabb egy túra, (például A 50+ kilométeres), annál inkább érdemes ezekre figyelni. A magam részéről abban hiszek, hogy az akaraterő mindent legyőz. Ez az a bizonyos erő, amivel képesek vagyunk azon a holtponton is túljutni, amikor már a test is kezdené feladni a küzdelmet, egy olyan ősi erő, ami a legjobbak hajtóereje.

 

2023. május 6.

Demecs Norbi

Fotó: beküldött