Erdélyben más az időszámítás: 1 órával hamarabb van, mint mifelénk. Az előző, egész napos utazás kipihenése mégsem volt gond, habár a reggelinél gyakran álmos tekintetek találkoztak egymással május 19-én, pénteken. A közös imádság után a svédasztalos reggelinél mindenki választott magának a finomságok közül, majd jóízűen nekiláttunk.

A zakuszka néven készített zöldséges szósz is a kínálat része volt, melyet a kenyérre kenve mi is megkóstoltunk. A többek között paprikából készített pürészerű étel nagyon finom, tavaszi ízvilágú, ízletes, és laktató reggelinek bizonyult. Aki szalámit, vagy sonkát szeret, abból is vehetett tányérjára, a bögrékbe pedig nagyon finom gyümölcsteát öntve tettük gazdagabbá a napindító étkezésünket.

Csoportvezetőnk, Lakatos Márk a reggeli befejeztével elmondta a napi feladatainkat: délelőtt kerti munka, házimunka, ház körüli munka, délután pedig utazás Csíkszeredába, ahol szabad program vár bennünket városnézés, cukrászda, kinek mire támad kedve.

Készül a magaslati virágágyás (beküldött fotó)

Miután mindenki átöltözött „játszós” ruhába, találkoztunk az udvaron, ahol kisebb csapatokba összeállva Márk mindenkinek elmondta személyre szabott teendőit. Munka volt bőven: a levendulás kertet ki kellett gyomlálni, és a mögötte megtalálható mentás területet szintén, mert igencsak ellepte őket a gyom.

Pompás virágágyás lesz itt is (beküldött fotó)

A virágágyások is frissítésre szorultak, hiszen volt, ami már elvirágzott, és volt, ami csak készült, de rendbe kellett szedni a pünkösdi búcsúra a kerti sétányok melletti zöld területeket is.

Még egy kis festéket valahova? (beküldött fotó)

A játszótér játékai és a padok a tél után meghálálták, hogy a megfelelő festék, faápolószer került rájuk, így egy külön csapat azokat vette gondozásába.

Itt egy gyűrődés nem maradhat sehol! (beküldött fotó)

Amíg a munka dandárja a kertben és az udvaron folyt, odabent, a házban is nagy volt a sürgés-forgás: ablaktisztítás, takarítás, vasalás, rendrakás.

Hamarosan fénylik a padló (beküldött fotó)

Mi magunk a levenduláskert rendbetételére vállalkoztunk, ahol jó hangulat, és átlagon felüli UV sugárzás várt bennünket. A jó hangulat rányomta bélyegét az egész napunkra, az odafentről érkező UV sugárzás pedig pólónk alól kilátszó szabad bőrfelületünkre. Így jár az, aki otthon hagyja a naptejet. Az erdélyi, levendula közt növő gyomokat egyébként semmi nem különbözteti meg az itthoniaktól. Makacsok, hálátlanok, nehéz tőlük megszabadulni, és ott ütik fel a fejüket, ahol végképp semmi keresnivalójuk nincs. Fel kellett hát venni a kesztyűt a harchoz.

Örömmel láttuk ahogyan a gyomoktól tisztult levendulabokrok új erőre kaptak munkánk nyomán. A kétkezi munkát ki guggolva, ki hajolva, ki széken ülve, ki négykézláb végezte életkortól, derékfájási adottságoktól függően, vagy éppen kényelmi szempontok figyelembevételével.

A jó társaságban hamar telt az idő, így az ebéd is elérkezett. A paszulyleves után szilvás gombóc, túrós gombóc és szilvalekvár is került az asztalra. Nagyszüleinktől gyakran hallottuk, amikor válogattunk az ételek közt gyerekkorunkban: „Éhes ember a pudvás keresztfát is megeszi!” Abban viszont biztosak vagyunk, hogy gyerekkori énünk sem tolta volna félre a pénteki ebédet, mert az nem csak kiadós volt, csillapítva ezzel a munkában megéhezők gyomorkorgását, de nagyon finom is. A második fogásként felszolgált gombócok pedig mennyei ízvilágot alkottak a szilvalekvárral társulva.

Városháza

Ebéd után aztán jóllakottan, lezuhanyozva, átöltözve buszra ültünk, és beutaztunk a Csíksomlyóval egybeépült Csíkszereda központjába. A városban az egyik postahivatalba betérve egy kis csomagot adtunk fel barátainknak, de várakozni kellett, amíg sorra kerültünk. Előttünk a két középkorú ügyintéző hölgy egy fiatal ügyféllel volt elfoglalva, aki román nyelven kommunikált velük a beszélgetés során. Mi a háttérből nehezen leplezhető elégedettséggel figyeltük, ahogyan az ügyfél román nyelvű kéréseit az ügyintézők ízes székely magyarsággal megbeszélve rögzítették a számítógépükön. A szituáció arrafelé valószínűleg teljesen hétköznapi. Trianon döntéshozóit viszont, ha mindezt látják a másvilágról, minden bizonnyal eszi a méreg. Csak hadd egye!

Az egyetem épülete

A folytatásban nekivágtunk a városközpontnak. Megtekintettük az Sapienta Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának épületét, elsétáltunk a városházáig, körbenéztünk a kis termelői piacon, és a Magyarország Főkonzulátusának épületét sem hagytuk ki.

A Szent Mikós templom
Magyarország Főkonzulátusa
Csíki Székely Múzeum

A jó időben kicsit elfáradva leültünk a Novák cukrászdába, ahol megkóstoltuk egyik kedvenc sütinket: a fekete erdő tortát. A csemege ott is finom volt, bár az itthon megszokott recepthez képest ők inkább csokisabbra, és kevésbé érezhető meggyes ízvilágúra formálják sokak kedvenc tortáját. A kiszolgálás nagyon kedves, udvarias, és székelyesen ízes beszédű volt.

Egy kis süti mindig jól jön

Szállásunkra gyalog tértünk vissza, a mintegy 3 kilométeres távolság nem bizonyult hosszúnak. Úton visszafelé megnéztük a Márton Áron Főgimnáziumot, melynek szépsége és monumentális méretei magával ragadóak.

Márton Áron Főgimnázium

Vacsorára puliszkát kaptunk sült szalonnával, ízvilága a pénteki nap megkoronázása volt. Sajnálatos módon a finom ételek hátránya ebben az esetben is jelentkezett: a szemünk többet kívánt belőle, mint amennyit valójában elfogyasztani tudtunk. Vacsora után kisebbfajta mulatság kerekedett a csűrben, ahol a táncoslábúak lemozoghatták a napi bevitt kalóriákat, és nótázni is lehetett.

Kellemesen elfáradva a pénteki nap örömeivel és sikereivel ágyba bújtunk, és eltettük magunkat másnapra.

Erdélyi utazásunk első napjáról írt beszámolónk ezen a linken érhető el: https://kekesonline.hu/2023/05/24/jotevok-nyomaban-erdelyorszagban-az-elso-napon-uton-csiksomlyora/

Történetünk hamarosan folytatódik.

2023.05.25.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Gyetvai Péter

A kiemelt képen a csobotfalvai Szent Péter és Pál Plébániatemplom látható Csíksomlyó szomszédságából.