Pipacsmező, máktenger, kamilla- és margaréta csokrok, szarkaláb-rengeteg, ökörfarkkórók és kígyósziszek. A mögöttünk álló csapadékos tavasznak köszönhetően idén fenséges vadvirágpompa színezi a természetet. Tarka ruhába öltözött térségünk is, a Mátraalján sok helyen lehet gyönyörködni a legközönségesebb, mégis legszebb mezei vadvirágokban. Összefoglalónkban mutatjuk, hol jártunk és milyen csodákat láttunk az elmúlt hetekben.

A tavalyi aszállyal ellentétben idén kifejezetten csapadékos tavaszi periódus áll mögöttünk. Ennek hatására igen gazdag vadvirág-egyveleg gyönyörködteti az utazókat és a természetbarátokat az egész országban, így térségünkben is. A Mátraalján barangolva még most is lépten-nyomom megcsodálhatunk valamilyen vadvirág-társulást, melyeket természetesen mi magunk is megörökítettünk, átadva szépségét olvasóinknak
Gyöngyöstarján
A Gyöngyös-Gyöngyösoroszi-Gyöngyöstarján-Gyöngyöspata-Szurdokpüspöki útvonalon, mely gyönyörű tájakon öleli körbe a Mátrát délről, több helyen is találkozhatunk a csodás mezőket alkotó vetési szarkalábbal. Ez a növény átlagosan május vége és július eleje között virágzik, nevét pedig a veteményeskertek és a mezőgazdasági földek mezsgyéjén való jelenlétéről kapta. Mivel egy mérgező gyomnövény, így a gazdák kevésbé kedvelik, az ugaron hagyott területeket azonban képes tömegesen elárasztani, mely a fotósok és a vadvirágkedvelők előszeretett témája.
Abasár, Markaz
A Mátra keleti gerincének déli lábánál is gyönyörű vadvirágokra lehetünk figyelmesek. Abasár, Markaz és Domoszló vidékén utazva, a völgyekben nyugvó festői települések környékén is számos vadvirágcsokor tündököl így, a nyár elején. Ezeken a területeken barangolva sokfelé lehetünk figyelmesek a fürtös kígyósziszre, melynek lilás-kékes, akár 1 méter magasra is felnövő fürtjei az Észak-Európai tájakat természetesen borító Lupinus mezők hangulatát kelthetik.
A Mátra nyugati térsége, az Zagyva-folyó völgye és az annak szomszédságában elterülő legelők és termőföldek szépsége minden tavasszal elkápráztatja az itt élőket és az ide látogatókat egyaránt. Áprilisban a repce, májusban és júniusban a kamilla, a margaréta, a pipacs, a bíborhere és a mák tündököl ezeken a földeken. Az idei évben gazdagon gyönyörködhettünk az előbb felsorakoztatott repertoárban: az Apc-Jobbágyi-Lőrinci települések által bezárt területen idén nem csak vadvirágok, de lila virágú mákmező is pompázott, melynek sokan csodájára jártak. Értesüléseink szerint a mákot azóta feldolgozták, learatták, de az ott készített fotók örök emlékként maradnak meg.
Amennyiben természetes vadvirágmezőt, vagy ültetett haszonnövény-táblákat látunk, mindig tartsuk tiszteletben a természet értékeit, mezőgazdasági terület esetén pedig mások munkáját! A virágokat csak a mezők széléről fotóztuk, ne tiporjunk, ne gázoljunk a növények közé, megmentve ezzel gazdaságunkat és a természet értékeit egyaránt!
2023. június 10.
Szöveg és fotó: Demecs Norbi