Nyaranta Bodonyban már hosszú évek óta szervezik a Muzsikosok Estje című zenés-táncos rendezvényt, melyen egyre több a látogató évről évre. A közelmúltban egy film is készült a téma kapcsán, melynek egyszemélyes stábja Gál Tamás, recski származású fiatal filmes.

Gál Tamás – Fotó: Gyetvai Péter

A 72 perces dokumentumfilmet először a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (BIDF) vetítették januárban. Alkotója jelenleg azon dolgozik, hogy régiónkban is megismerjék, és megnézzék minél többen, annál is inkább, mert helyileg a Mátrához, egy mátrai faluhoz és az ott élőkhöz kötődik annak története.

Forgatás közben – Fotó: Tóth Szabolcs

S hogy honnan az ötlet? Erről Tamás számolt be nekünk. Recsk testvértelepülése a kárpátaljai Rafajnaújfalu, az ottaniak életéről szóló 39 perces filmmel diplomázott Egerben. Tanulmányai folytatásával, 2 év elteltével szeretett volna visszatérni ugyanoda, és folytatni a forgatást, ám a világjárvány közbeszólt, a határzár miatt a tervezett anyag nem tudott elkészülni.

Akkoriban kereste fel édesanyja egyik munkatársa őt, aki egy falusi fesztivál szervezésén munkálkodott. Őt Farkas Istvánnak hívják, de Bodonyban mindenki csak Beninek ismeri. Tamásnak, bár a szomszédos Recsken él, nem sok ismerete volt Bodonyról. Beni azért kereste őt, hogy segítsen neki videók készítésében az általa szervezett rendezvényről. Emiatt többször is találkoztak, és ahogyan Tamás egyre inkább megismerte őt, felmerült benne az ötlet, hogy egy olyan film készüljön, mely egyfajta portréfilmben mutatja be Istvánt, és a cselekmény maga a rendezvény előkészületei, annak kihívásai, feladatai.

Jelenet a filmből – Gál Tamás

Tamás elmondta, hogy tervei szerint Gulyás Gyula és Gulyás János filmesek technikáját szerette volna alkalmazni, mely valóságfeltáró filmezés néven ismert. Ez azt jelenti, hogy a forgatás helyszínén már az első pillanattól működik a kamera, tulajdonképpen rögzítenek mindent, a dramaturgia pedig a vágóasztalon alakul ki. Aki így dolgozik, annak sokat kell forgatni, és forgatókönyv nélkülisége magában rejti azt a buktatót, hogy esetleg nem lesz belőle film. Ebben az esetben azonban a film elkészült, melyet mi is megnéztünk.

Különös élmény volt filmesítve megnézni egy olyan mátrai település életét, amit magunk is ismerünk. Különös dolog volt falusi emberként a filmen látott helybéli szereplőkben önmagunkat falusi emberként felismerni. Meglátni azt, hogy Farkas István Beni mivel néz szembe, amikor lakóhelyén, Bodonyban élére áll egy zenés rendezvény megszervezésének. És különös, de nem meglepő volt meglátni azt, hogy Bodonyban sincs másképp egy helyi rendezvény előkészítése, mint sok más magyar faluban, napjainkban. A lényeg azonban az, hogy van, aki csinálja, és ha nem is akadályok nélkül, de járja a maga útját azokkal együtt, akik segítik őt.

Forgatáson – fotó: Abhishek Singh

Ott születnek ilyen filmek, ahol van miből meríteniük. Ha van kit elkísérniük saját történetük útjain, és ha van, aki elkíséri őket. Mert „A Falu Mestere” története Farkas Istvánnal egyedül csak Bodonyban maradt volna meg, Gál Tamás azonban elkísérte kalandos útján a bodonyi Muzsikusok Estje szervezőjét.

Neki köszönhetően Farkas István, „Beni” soha nem fog már Bodonyból igazán elmenni, mert a filmmel egyszerre marad meg Bodony emlékezetében, ahogyan mindazokéban is, akik a mozgóképkockákat végignézik.

A főszereplő ezáltal nem csak a Bodonyi világ részévé válik örökre a még előttünk álló jövőben, hanem azok is jó szívvel tartják meg majd emlékezetükben, akik bár soha nem jártak még e csodálatos vidéken megbújó mátrai faluban, de végig nézték Gál Tamás filmjét.

Ha vannak is, akik félve nézik a hasonló magyar falvak sorsát, bizonyára e történet megismerése után elgondolkodnak azon, hogy egy ember is mekkora csodákat képes tenni. Farkas István Beni talán nem tudja, de a magyar vidék számtalan hozzá hasonló hőst rejt a falvakban, akik hozzá hasonlóan naponta vívják saját csatájukat, de semmi és senki nem tartja őket vissza céljuk elérésében.

Legyen ez a történet példa és biztatás azoknak, akik most még csöndben, merengve ülnek otthon, saját falujukba megálmodott közösség-összekovácsoló rendezvénytervekkel, egy kis faluban a Mátra lábánál, a Bükk háta mögött, a Tarna mentén, vagy valahol a Mátra mögötti északi tájakon.

A film Heves vármegyei premierjét június 21-én, szerdán 18 órakor tartják az egri Uránia Moziban, a Széchenyi utcában. A filmbemutatóval egybekötött közönségtalálkozón a főszereplő – Farkas István – és Gál Tamás is ott lesz. Minden érdeklődőt szeretettel várnak. A filmvetítést a közeljövőben Gyöngyösön szeretnék folytatni.

2023.06.19.
Kékes Online, Gyetvai Péter