Átadták a polgármesteri hivatal megújult épületét Markazon. A csütörtöki ünnepségen elhangzott: a település komoly fejlődésen ment át az elmúlt esztendőkben, többek közt a hazai finanszírozású Magyar Falu Programnak is köszönhetően.

Heves vármegyébe 30 milliárd forintot meghaladó összegű támogatás érkezett a Magyar Falu Programnak köszönhetően az elmúlt 4 évben – mondta Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa Markazon, a megújult polgármesteri hivatal átadó ünnepségén csütörtökön.

Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa köszönti a markaziakat

Hangsúlyozta: évtizedeken át komoly tempóban csökkent a magyarországi falvak, így Markaz népessége is. Nem a településsel volt gond: elsősorban a fiatalok költöztek el, mert erre kényszerültek boldogulásuk érdekében – mondta Gyopáros Alpár. Hangsúlyozta, a Magyar Falu Program egyik leghitelesebb értékmérője és eredménye, hogy mára a népességfogyás Markazon is megállt.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott:

A Magyar Falu Program a kormány egyik legsikeresebb hazai finanszírozású programja, melynek köszönhetően térségünkben 15 milliárd forintot tudtunk befektetni a falvainkba. Többek közt óvodák, bölcsődék, utak, orvosi rendelők, járdák, iskolák, hivatalok, temetők újultak meg ennek hála. Markazon is számos fontos lépést tettünk előre, a fejlesztések sorában pedig a ma átadott hivatal felújítása is szerepel.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője

Horváth László hozzátette:

A baloldal szerint a falu egy elavult településforma, mi ezzel szemben úgy gondoljuk, hogy a vidék értéket képvisel. A Magyar Falu Programot a falvakban élők írják, a fejlesztések az ő igényeikhez igazodnak. Ennek a programnak hála térségünk 55 településén sikerült előrelépnünk, s a beruházásoknak is hála egyre vonzóbbá vált a vidék a családok számára. A Magyar Falu Program élettel tölti meg falvainkat! Folytatjuk a munkát, Magyarország Kormánya a válság idején is kitart a Magyar Falu Program mellett!

Holló László, a település polgármestere úgy fogalmazott: több lépcsőben, 2017 óta megvalósult beruházássorozat részeként újult meg a polgármesteri hivatal és faluház. A Magyar Falu Program segítségével korszerűsítették az épület villamos-hálózatát, uniós forrásból pedig szigetelték a homlokzatot, nyílászárókat cseréltek, valamint naperőművet telepítettek a tetőre.

Holló László, Markaz polgármestere

Holló László hangsúlyozta, a település jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, többek közt a Magyar Falu Programnak köszönhetően, melynek hála folyamatban van a bölcsőde építése, de új játszótérrel és kerékpárúttal is gyarapodott a település.

A polgármesteri hivatal felújított épületét Csőke György plébános áldotta meg.

2023. július 7.

Kékes Online, K. L.

Fotó: Korepta Lilla