Igazi időutazásban lehet része azoknak, akik Tarnaszentmárián felkeresik azt a csodálatos fotókiállítást, amit a napokban nyitott meg Flesch Gabriella polgármester.

Hozzávetőleg egy éve kezdtek neki a tarnaszentmáriaiak annak a hatalmas gyűjtő- és rendszerező munkának, amiben a falu lakosai birtokában lévő, számos, régi családi és helyben készült fotók kerültek átvizsgálásra, rendszerezésre.

Az 1800-as évek végén készültektől kezdve megannyi archív kép került elő, és ment digitális laborba nagyításra, felújításra azért, hogy képkeretekbe helyezve ennek a nagy kiállításnak a része lehessen. A gyűjtemény témáit illetően láthatóak családi eseményeken készültek, de a falusi események is megjelennek a régmúltból.

Flesch Gabriellától megtudtuk: egy Tarnaszentmáriáról elszármazott úr felajánlotta a gyűjtéssel foglalkozó szorgalmas csapatnak, hogy ajándékba ad képkereteket, és biztatta a résztvevőket, hogy minél többet szerezzenek meg, amiknek így biztos helye lehet majd.

Hatalmas érdeklődés, és nagy öröm fogadta a kiállítás megnyitóját, kíváncsi szempárok sokasága kezdte vizsgálgatni, ki melyik képen melyik régi ismerősét véli felfedezni. A fotókon szereplők nagy részét be tudják azonosítani mai hozzátartozóik, egy részüket viszont sajnos már nem, de ők így is értékes, és örök részét képzik majd a kicsiny falu történelmének.

A kiállítás helyszínét igyekeztek hiteles, egykori világukra emlékeztető tárgyakkal berendezni, ahol jelen formájában szeptember végéig tekinthető meg az anyag. Amint elkészül a tájházuk, a képek egy része átköltözik oda, amíg a többi fotó a társadalmi klubba utazik át, ahol a folytatásban ott marad állandó jelleggel.

A polgármester asszony szerint az ilyen események összekovácsolják Tarnaszentmária közösségét, mely mindig nagy élményeket jelent mindenki számára. A fotók összegyűjtésében, rendszerezésében nagy segítségére volt Simonné Szilák Nikolett, aki nélkül minden bizonnyal nehezebb munkájuk lett volna a hosszú hónapokig tartó előkészületekben.

2023.07.06.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: beküldött