Hajléktalanok a bejárati ajtók előtt, tolvajok és drogosok a belvárosban, felborogatott kukák és szemét a Fő téren – megszokott képsorok ezek Gyöngyösön, mondja Kiss Ferenc társasház- és ingatlankezelő, aki több mint három évtizede munkálkodik több belvárosi lépcsőház üzemben tartójaként.

Kiss Ferenc 1992-ig dolgozott a Mátrai Erőműben, majd pályát módosított és egy társasház gépészeti üzemeltetője lett. „Talán sokan nem is gondolnak bele, hogy egy társasház, egy ingatlan üzemben tartása, rendszeres karbantartása igen komoly szakképesítést igényel, no és persze óriási felelősséggel jár. Jómagam éveken át tanultam, több képzést is elvégeztem, s lépcsőfokonként haladtam a legmagasabb ingatlankezelői végzettség megszerzéséig.  Ma már igen nagy épületeket is tudok kezelni – fogalmaz Ferenc. Hozzáteszi, hogy jelenleg öt lépcsőházért felel, műszaki és gazdálkodási területen egyaránt vannak feladatai.

„Az üzemeltetés mellett a költségek megállapítása, a karbantartásra szánt összegek meghatározása és a vagyontárgyak kezelése is a feladatkörömbe tartozik. És persze a biztonság fenntartása. Erre különösen nagy hangsúlyt fektetek. Az utóbbi években biztonsági zárakat, beléptetőrendszert, kamerákat szereltünk fel az épületekre, de hangsúlyoznám, hogy a lépcsőházak melletti járdákat is megvilágítottuk. Nemrég pedig a rendőrséggel közösen kapcsoltunk le egy tolvajbandát, akik között drogosok is voltak. Pincerekeszeket törtek fel, s a lépcsőházakban lévő tárgyakat lopták el” – mondja Ferenc.

A hozzá tartozó ingatlanok a belváros közelében vannak, így – ahogyan fogalmaz – a lakókkal nap mint nap tapasztalják a városban lévő áldatlan állapotokat. „A városvezetésnek jóval nagyobb gondot kellene fordítania a köztisztaságra! A parkok szemetesek, a hétvégék után felborogatott kukák látványa fogad bennünket, s a legtöbbször mi, környéken lakók szedjük össze a szemetet, hogy a szél ne fújja szanaszét. Döbbenetes az is, hogy a bejárati ajtók előtt rendre találkozunk hajléktalanokkal, olyanokkal, akik a lépcsőházak előtt alszanak, sőt, olykor a dolgukat is oda végzik. Az is tény, hogy ezek a fedél nélküliek gyülekezőhelyként használják a Hanisz teret, a parkokat és a Fő teret is. Ideje lenne a városvezetésnek megoldásban gondolkodnia és cselekednie!

A tisztaság, a rend a város minden pontján alapkövetelmény kellene, hogy legyen, de a belváros különösen nagy figyelmet érdemelne. Gyöngyös megannyi értékkel, látványossággal bír, ahogyan más városok esetében, nálunk is mágnesként kellene vonzania a turistákat a Fő térnek. De ahelyett, hogy a hozzánk érkezőket egy szép és rendezett város látványával köszöntenénk, hajléktalanok, drogosok és szemét lesújtó képe fogadja őket. Ezen mielőbb változtatni kell. Pontosabban ezen is!”

 

2023. augusztus 26.

Korepta Lilla

Fotó: Gyetvai Péter