Már a második évet kezdik az ovisok a Kápolnai Tündérkert Óvodában, melyet 2 éve teljesen felújítottak és ki is bővítettek. Kecskésné Kerékgyártó Andreával, az intézmény vezetőjével beszélgettünk a tapasztalatokról.

Beszélgetésünkből kiderült, hogy a gyerekek a nagy és kényelmes csoportszobákban nagyszerűen érzik magukat. Elfér minden játék, bútor, mindennek megvan a helye, jól szervezhetőek a foglalkozások. Az otthonos gyermekbirodalom minden négyzetmétere kiválóan felszerelt, modern és a vidámságot sugározza. Sokat jelent a tágas tornaszoba, ahol a gyerekek nem csak a kifejezetten torna foglalkozások alkalmával mozoghatnak, hanem napközben is van lehetőségük 10-15 percre használni ott a sportszereket. Az intézményvezető elmondta, hogy – ahogyan más években is – 3 csoporttal indultak idén. A csoportok létszáma ideális, a nevelőknek van ideje foglalkozni a kicsik egyéni fejlesztésével is. Jelenleg 52 gyermek jár hozzájuk, de ha év közben új jelentkezők akadnának, nekik is lesz helyük.

Az idén életkor tekintetében vegyes csoportokat alakítottak ki. Ezt azért tették így, mert ezáltal a csoportlétszámok egyenlőek, így a pedagógia munka is kiegyensúlyozott maradhat. A korábbi évhez képest mindenki maradt a saját csoportjában, ugyanazzal az óvodapedagógussal.

A Kápolnai Tündérkert Óvoda két éve csatlakozott a Zöld Óvoda programhoz, idén újra fognak pályázni. A programhoz csatlakozás azt jelenti, hogy olyan munkatervük van az évre, melyben az oktató-nevelő munka szerves részét képezi a környezettudatos nevelés. A gyermekekkel sokat járnak a szabadban, a természetet figyelik.

Évente többször is ellátogatnak az erdőtelki arborétumba, kisétálnak a Tarna patakhoz, a mezőőrrel a falu mellett állatok nyomait keresik, valamint madáretetőket is gondoznak. Összességében a környezet szeretetérére nevelésen van a hangsúly. Egy-egy héten tematikusan állítják össze az anyagokat, külön figyelve arra, hogy minden foglalkozás alapját a heti fő téma képezze.

Az idei évtől a mindennapok részévé válik az angol nyelv játékos oktatása. Az intézményben ugyanis augusztustól egy fiatal, pedagógiai asszisztensként dolgozó, jelenleg az óvodapedagógiai egyetemet végző, felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező kolléganőjüknek köszönhetően a napi foglalkozások részévé válik az angol nyelv tanítása. Az óvodából elballagó gyermekek így az iskolába kerülve már ismerősként találkoznak a későbbiekben az angol nyelv órákkal. Az angol tanulás minden ovisnak rendelkezésére áll, nem kerül plusz költségébe a szülőknek.

Az intézményvezetés azon is gondolkodik, hogy gyermekjóga foglalkozásokat vezet be, ezzel tovább bővítve a mozgási lehetőségeket, egészségesebbé téve a kicsiket. Az igényfelmérést követően fognak dönteni arról, hogy a jógát részévé teszik-e az oktató-nevelő munkának, és ha igen, hogyan.

Az épületben található bölcsődével napi kapcsolatban vannak, korábbról az első bölcsődések már az óvodába járnak, és nagyszerűen érzik magukat a szomszédban is.

A Kápolnai Tündérkert Óvoda falai közt járva, látva az otthonos, napfényes és vidám hangulatú helyiségeket biztosak lehetünk afelől, hogy a kápolnai ovisok szívesen emlékeznek majd vissza kisgyermek éveikre, miután egyszer ők is tarisznyát akasztva vállaikra pogácsát becsomagolva útnak indulnak az iskola felé.

2023.09.05.
Kékes Online, Gyetvai Péter
Fotó: Gyetvai Péter