Egészséghetet szerveztek a markazi Mátra-völgyi Óvodában. Ehhez kapcsolódóan méhbarát programot is indított az óvoda. Mi is ott jártunk, a részletekről Hadobás Andrea, az intézmény vezetője mesélt nekünk.

Az özönvízszerű eső miatt sajnos beszorultak a falak közé a gyerekek, így a tágas, szép kert most szomorúbb arcát mutatta. Ennek ellenére remek hangulat fogadott bennünket már kora délelőtt. A napot egészséges reggelivel kezdték a kicsik, a szülők által hozott finomságokat fogyasztották el. Míg apa és anya receptet cserélgetett a gyerekek a délelőtt további részében a héten tanultakat mutatták be, rutinosan fordították a babát stabil oldalfekvésbe, alkalmazták az újraélesztés szabályait. Természetesen a méhecskés asztalnál magabiztosan ismerték fel a méhészkedés eszközeit.

Mielőtt a Méhbarát óvoda programmal ismerkednénk meg részletesebben, először az Egészséghét eseményeiről kérdeztük Hadobás Andreát

– Hagyományos programunk ez, és öröm látni, milyen szívesen és örömmel szívják magukba a tudást a gyerekek. A héten vendégünk volt Sipeki Pál mentőtiszt, aki bemutatta az újraélesztést, a stabil oldalfekvést, hogyan tudunk segíteni bajba jutott embereknek. Kovács Éva védőnő a higiéniai szabályok fontosságára hívta fel a figyelmet, milyen a helyes kéztisztítás, hogyan kell helyesen fogat mosni. A zárónap azért is fontos, mert itt a szülőkkel együtt adott a visszacsatolás is, hogy a hét eseményei mennyire rögzültek a gyerekeknél.

Nagyon lényegesnek tartjuk ezeket a közös alkalmakat, hiszen például ma reggel a kicsik a szülőkkel készítették elő a reggelit, együtt pucolták a zöldségeket, majd kerültek fel az asztalokra az egészséges falatok, mint banános kenyér, zabkása, padlizsánkrém, sütőtökös muffin és még sorolhatnám.

Az óvoda hosszú ideje programjának középpontjába helyezi a környezettudatosságot, hiszen állatbarát, madárbarát, és zöld óvoda címmel is rendelkeznek. Ehhez társul most a Méhbarát program, honnan jött az ötlet ehhez?

– Valóban nagyon fontosak az előbb említett címek, pontosabban nem is a cím, hanem az a tartalmi munka, amit kollégáimmal együtt folytatunk. Látjuk a gyerekeken, hogy azzal együtt, hogy faluban élnek, az állatok még számukra is megmaradnak a házikedvencek szintjén. A hagyományos háztáji gazdálkodáshoz tartozó állatok, mint a lovak, vagy a szarvasmarha már számukra is idegen. Lényegesnek tartjuk, hogy minél nagyobb egységben éljenek környezetükkel ezen a gyönyörű településen. A Méhbarát program célja is ez, és amiért kiemelt figyelmet szeretnénk erre fordítani, hiszen halljuk, hogy folyamatosan pusztulnak ezek a hasznos kis rovarok.

Egészen kis korban fontos tudatosítani, hogy beporzók nélkül nem csak gyümölcseink, zöldségeink, hanem egyéb termékek sem lennének, mivel a ruházat alapvető anyaga a pamut is mind rovarbeporzású növényből származik. A beporzás legfontosabb résztvevői a méhalkatúak csoportjának fajai, melyeknek csupán egyike a közismert háziméh. Ahogyan említettem, az állatokkal való kapcsolata a gyerekeknek kevés, például félnek a bogaraktól, rovaroktól, a méhektől is. Ezért is került a fókuszba a Méhbarát hely, hogy megtanulják, hogyan tudunk és hogyan kell egymás mellett élnünk velük.

Melyek az eddigi lépések, kiket sikerült megnyerni a programhoz?

– Rendkívül nyitottan fogadta mindenki a megkeresést, elsőként a Somody méhészet tulajdonosánál, Somody Lászlónál fogadtunk örökbe egy kaptárt. Az Egészséghéten Szabóné Nagy Hortense óvónéni mesélt a gyerekeknek a méhekről, a méhészkedés eszközeiről. Már tudják méhek felépítését, tudják hat lábuk van, lerajzolják a méhsejteket, sőt tudják, hogyan gyűjtik a virágport, a nektárt a méhek, hogyan lesz ebből méz, miként épül fel egy méhcsalád. A hosszú távú programban segítségünkre lesz Lászka Attila az OMME elnökségi tagja is. A méz egyébként is jelen volt már eddig, üvegekben vannak kitéve az étkezéshez, tudják használni. Számos rajz született már a héten méhecskékről, sőt már eszközöket is be tudunk mutatni.

Közben Andrea megmutatja, hogy az egyik szobában – ami felszabadult a közelmúltban átadott bölcsőde kialakítása miatt – egy méhkaptárt alakítanak ki, így tanulmányozhatják majd a gyerekek. Az öltőzőszoba falát szorgos méhek borítják, a dekorációt az egyik anyuka készítette. Körben a kicsik rajzai sorakoznak a méhekről. Végezetül megtudom, tervben van, hogy a gyakorlatban is kipróbálják majd tavasszal a méhészkedést, ehhez kapnak majd méhészruhát is a gyerekek. Mindehhez tavasszal az óvoda mellett méhlegelőt szeretnének is kialakítani.

Ám, hogy már idén is megmutassák tudásukat, mézes-diós csemegét készítenek majd karácsonyra, amihez az óvoda diófái adják a termést. Mindezekkel már a december elejei adventi programon is lehet találkozni, a finom termékek megvásárlásával pedig az óvodát támogatják majd a helyiek mellett a remélhetőleg szép számmal érkező vendégek.

2023. 10. 30.
Kékes Online, Kápolnai Nagy Ágnes