A Szív Bajnokai Alapítvány elindította országos kampányát: a „Legyél Te is szív bajnok!” program során a kórházban fekvő gyermekek találkozhatnak sportolókkal, megteszik a gyógyulás első lépéseit és átvehetik életük első fényes bajnoki érmét.

Vannak olyan gyermekek, akik számára még a rövid táv sem elérhető, mert apró szívük még gyógyításra szorul. A szív apró bajnokai olyan szívbeteg gyermekek, akik születésüktől fogva másképp élnek. A szívbeteg gyermekek igazi hősök, akik a hét minden napján megküzdenek a betegségükkel, bátran elviselik a kórházi élet hosszú és néha fájdalmas pillanatait.

A program szervezője a Szív Bajnokai Alapítvány alapítója, Beck Monika harminc éve él szívritmus-szabályozó készülékkel. Hosszú évekig nem vállalta fel, szégyellte a betegségét. Ma már nyíltan beszél a szívbetegségéről, és a sportban, a futásban találta meg azt a kikapcsolódást, ahol önmaga lehet, küzdhet a kitűzött céljaiért. A futás mellett úszik és kerékpározik, triatlon versenyeken indul. A sportot egyfajta küldetésnek tekinti: szeretné megmutatni az apró gyermekeknek, a betegtársainak, hogy a mindennapi mozgás segít a megelőzésben, a gyógyulásban, és abban, hogy van élet a betegség után. Beck Monika 2013-ban lett szívnagykövet, 2015-ben pedig MOB Fair Play-díjat vehetett át a szabadidősport kategóriában a szívbeteg gyermekekért tett fáradozásaiért. Az elmúlt években a szívbeteg gyerekek is ott lehettek az olimpiai eskütételen, több világbajnokságon is szurkolhattak a magyar indulóknak, együtt táncolhattak a judo sportág legnagyobbjaival a tatamin, együtt mozoghattak télen és nyáron élsportolókkal.

A gyöngyösi kórházban fekvő gyerekek részére a Magyar Honvédség és a Szív Bajnokai Alapítvány jóvoltából összegyűjtött plüss figurákat vittek, melyeket minden gyermek hazaviheti, s lehetővé tették, hogy minden apróság felállhasson egy képzeletbeli dobogó legfelső fokára és átvehesse a bajnoki érmét, melyet a Magyar Kajak-Kenu Szövetség ajánlott fel. A gyermekrészleg falára Márfy Gabriella festőművész készített gyönyörű képeket, mely alkotások reméljük, hogy mosolyt csalnak majd a kicsik arcára.

Beck Mónikát Gyöngyösre Varga-Sebők Nóri szívbeteg bajnok és Csontos Zsolt sárkányhajós világbajnok kísérte el.

További részletek a kezdeményezésről itt olvashatók.

2023. 11. 10.
Fotó: Czímer Tamás