A Mátra Jövője Turisztikai Egyesület hagyományosan év végén rendezi meg a Mátra konferenciát és évadzáró közgyűlését. Ezúttal Sástón találkoztak a térség turisztikai vállalkozásai, polgármesterei.

Kápolnai Nagy Ágnes, a Mátra Jövője Turisztikai Egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, napra pontosan 17 évvel ezelőtt 21 alapító taggal alakult meg az egyesület. Az elmúlt több mint másfél évtized alatt számos változáson ment át a szakma, az egyesületnek is voltak szárnyaló évei, ahogyan nehezen átvészelhető időszakai is. A covid és az energiakérdés az elmúlt három évben új kihívásokkal szembesítette a szakmát, az új kérdésekre új válaszokat kell adni. A Mátra lehetőségei kiváló alapot adnak az új válaszokra, ezekre kell fókuszálni jövő évben. Bevezetőjében Kápolnai Nagy Ágnes Mikszáth Kálmán „Hol van Gály” tárcájából szemezgetett, felhívva a figyelmet arra, hogy számos olyan értékünk van a Mátrában, melyek még kevéssé ismertek.

A rendezvényen ezúttal a térség új fejlesztései, attrakciói álltak a fókuszban, hagyományosan bemutatkoztak helyi termelők, kézművesek, így többek között az Axibent Kft. Pétervásáráról, Tajola Stella fajátékaival Mátraballáról, és Boros Betty mandalái Bodonyból. Nagy Mónika gyógyteáit lehetett kóstolni, Hadobás Andrea markazi lakodalmas kalácsához pedig Balatonból Drahos László és párja Dorkó Beatrix hozták el lekvárjaikat.

Dr. Benkő Béla a Gyöngyös Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület elnöke –  a rendezvény támogatója – az elmúlt év statisztikájából kiemelte, hogy vendégéjszaka számban a 2019-e évet is túlszárnyalta a Mátra több min 220 ezer vendégéjszakával.

Az előadásokban Báryné Dr. Gál Edit, a gyöngyösi Mátra Múzeum igazgatója érdekes múltidézésre invitálta a jelenlévőket, elmindta milyen volt a turistáskodás az 1800-as években, a város életében meghatározó Orczy család tagjai hogyan mászták meg gyalogosan Galyatetőt.

Nagy Mónika gyógynövénytermesztő beszélt jövő évi programjairól, melyben gyógynövénytúrák is szerepelnek. Röviden bemutatta a Mátrában található gyógynövényeket, az azokból készült gyógyteáit. Az alkalomra készült el a Mátra kincsei téli regeneráló teája, mely Hanák Kolos emlékére nevet viseli.

A továbbiakban a pásztói Varázsvölgy az indulás óta eltelt egy év tapasztalatait foglalta össze, különös tekintettel a nyári, őszi rendezvényeikre.

A Mátrai Farkasok Hagyományőr és Íjász egyesület elnöke Bárdos Antal a hagyományok megőrzésének fontossága mellett felhívta a figyelmet arra, hogy mind többen érdeklődnek az íjászat iránt, egyesületük tagjai számos szép eredményt értek el különböző korcsoportokban országos versenyeken. Arra biztatta a megjelenteket, hogy a települések programjaiba illesszék be, hiszen láthatóan egyre nagyobb az érdeklődés az íjászat iránt, melynek közösségépítő hatása is jelentős.

Májusban nyitotta meg hivatalosan kapuit Bodonyban a Szidónia major látványgazdaság, ahol régi traktorok és kerékpárok mellett mezőgazdasági gépek is láthatók. A tulajdonos Torda Tibor mesélt a létrehozás egyes fázisairól.

A vulkanikus Mátra sajátossága, hogy itt bányászható a bentonit, egy egészen különleges anyag. Szántó László az Axibent Kft. tulajdonosa a bentonit jótékony tulajdonságairól beszélt.

Török Péter alig két éve készít BBQ fűszereket, melyek máris komoly népszerűségre tettek szert gasztronómiai rendezvényeken.

Végül Szalai Ferenc, a Mátrai bivalyrezervátum tulajdonosa az őshonos bivaly különleges tulajdonságaiból villantott fel párat.

2023. 12. 06.
Fotó: Erdélyi József