Miklós 280 táján született Valerián császár uralkodása idején Patara városában, Licia tartományban. Szülei jómódúak és istenfélők voltak.  Tanulmányai befejeztével pappá szentelték. Egy szentföldi zarándoklatot követően Myra városában telepedett le. Igyekezett a szegényeknek segítő lenni, a szenvedőknek vigasz, a betegségekben pedig orvos.

Életéről számtalan legenda maradt fenn: „Amikor a myrai püspök meghalt, a környék püspökei összegyűltek, hogy megválasszák az utódot. Éjszaka egyikük egy szózatot hallott: ,,Holnap délben állj a templom kapujába! Az első embernek, aki akkor belép, Miklós lesz a neve, őt szenteljétek püspökké.” És valóban, Miklós, aki Isten hűséges szolgája volt, miként előre megmondatott, eljött a templomba, és az égi szózat szerint – ámbár eleinte tiltakozott – megválasztották, és fölszentelték püspökké.” Mint ismert, rávette Konstantin császárt, hogy bocsássa el az igazságtalanul fogvatartottakat: „Bocsássátok el gyorsan azokat, akiket ártatlanul ott tartotok törvénytelen halálos ítélet bilincsében. De ha nem hallgatsz reám, uralkodóm, panaszt teszek ellened az Istennél imádságomban!”

Myra városában hunyt el 342-ben, földi maradványai az itáliai Bari városában nyugszanak. Hazánkban ma is patrónusa sok templomnak pl. Gyöngyössolymosson vagy Mátraballán.  Gyöngyösön is van Szent Miklós magyar ortodox templom, melyet a városba betelepülő görög, örmény kereskedők, vagyis az arnótok alapítottak. A görög katolikus ikonosztáz négy fő képe közül az egyik Szent Miklóst ábrázolja.

Régi, a palócság körében is ismert hagyomány szerint Miklós tiszteletére a fiatalság „püspököt” választott magának, akinek vezetésével zajos ünnepet, felvonulást tartottak. Egyes hagyományok szerint Miklós ünnepének előestéjén betér azokba a házakba, ahol gyermekek vannak, megimádkoztatja, vizsgáztatja őket, majd megjutalmazza, vagy virgáccsal megfenyegeti őket a püspök társaságában lévő ördög.

2023. 12. 06.
Kékes Online, Varga Kamill
Fotó: Pixabay, Lenka Novotná