A december elején leesett nagy mennyiségű hó ugyan már sok felé olvad, vagy akár teljesen el is tűnt, ám a Mátra hidegebb, fagyzugosabb területein, például a magasabb bércekkel körbeölelt völgyekben vagy szurdokokban még tart a fagyos időjárás.

Azokban a régiókban, ahol kitart a fagypont alatti hőmérséklet, megkezdődik a jégcsapképződés, mely a téli hónapok egyik látványos, kedvelt természeti értéke. Az ilyen túrákat kedvelők és keresők számára ajánljuk a Tar község szomszédságában fekvő Szakadás-árkot, mely mindenképpen a gyakorlott, felkészült túrázók terepe.
A Mátra nyugati lábánál, a Zagyva-folyó völgyében fekvő Tar település környéke gyönyörű természeti értékeket rejt mind a Mátra, mind pedig a Cserhát közelsége végett. Az utóbbi években a település egyre ismertebb látnivalójaként említhetjük a Szakadás-árok karakteres szurdokvölgyét, mely kiépítetlensége és tömény természetessége miatt oly vadregényes. Az egyébként is fagyzugos völgyek között fekvő szurdok mikroklímája teljesen más ,mint az általános klíma, ennek következtében a téli időszakban, a szurdokfalak repedései között kiszivárgó vizek megszilárdulásának köszönhetően hamar elkezdődik a jégcsapképződés. A tartósan fagyos, hideg napok után lélegzetelállító látványt kínáló jégcsap-orgonák jelennek meg a teljes szurdokvölgyben.
A Mátra hideg északnyugati völgyeinek fagyos időjárása végett a Szakadás-árokban már most megkezdődött az egyébként január és február hónapokra jellemző látványos jégcsapképződés. A hosszú, több száz méter hosszan kanyargó szűk szurdokvölgy sziklafalai ilyenkor valóságos kristályorgonává változnak, melyekről vastagon csüngnek a súlyos, ám annál gyönyörűbb alakzatokat mutató jégtömbök.
A Szakadás-árok és a vele párhuzamosan futó Csutaj-gödör Tar településről a kék kereszt jelzésen indulva, a Csevicék-völgyét követve közelíthető meg. A Felső-Csevice-forrást elhagyva, a jobbunkat kísérő Csevice-patak aprócska vízesése után következő, baloldali elágazásra letérve, egy körbekerített erdészeti területen, a kihelyezett létrák segítségével átjutva, kalandos szűk peremösvényen ereszkedhetünk le a szurdokba, ahol nem vezet kijelölt turistaút.
Fontos megjegyezni, hogy bár a Mátra egyik legvadregényesebb, különleges természetvédelmi oltalom alatt nem álló, szabadon látogatható szorosáról beszélünk, megközelítése és a benne való haladás nem veszélytelen, így a túra csak tapasztalt, gyakorlott és felkészült túrázók számára, csoportosan látogatva ajánlott. Azontúl, hogy a szurdok az év minden időszakában lélegzetelállítóan gyönyörű, számos veszélyforrást is rejt az omladozó sziklafalak, a kidőlt fák, letört ágak és a csúszós kövek végett. A jégcsapképződés időszakában kiemeltem mesés téli értéket tár elénk a szurdokvölgy, ám a jégcsapok között, jeges terepen túrázva fokozottan ügyeljünk a felmerülő veszélyekre!
2023. december 16.
Demecs Norbi