Népszerűek térségünkben a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében indult szakkörök. Abasáron és Markazon az elmúlt év őszén a 18 féle foglalkozásból a bútorfestésre esett a választás. Megnéztük a két községben készült meseszép alkotásokat, melyek egy kicsit visszarepítettek a múltba.

A Saári Közösségi Házban gyönyörű meseláda fogad belépéskor, Markó Anita, a ház vezetője büszkén mutatja be alkotásukat. Mint kiderült, a bútorfestő szakkör hölgyei a foglalkozásokon lépésről lépésre sajátították el ennek a különleges, régi mesterség alapjait.

Időközben megjelent a Nemzeti Művelődési Intézet felhívása, hogy a magyar népmesékhez kapcsolódva alkotópályázatot hirdet a szakköri közösségek számára. Pályázni lehetett bármilyen szakkörön készített alkotással, amelyet a magyar népmesék világa, szimbolikája, történetei, mesefigurái ihlettek.

Az alkotásról készített fotókat, valamint az 1-3 perces videófelvételeket kellett feltölteni. Abasár egy meseládával pályázott, amelyet beválogattak a beérkezett pályázatok alkotásaiból a március 12-én nyíló kiállításra a Nemzeti Művelődési Intézet Székházába, Lakitelekre. Izgatottan várják, hogy a beválogatás után további eredményt érnek-e el. Mi, ahogyan megnéztük a ládát, rögtön díjaztuk.

Anita elmondta, a ládát az egyik szakköri tag ajánlotta fel, közösen csiszolták, festették, a céljuk az volt, hogy ezen megjelenjen Abasár. Így került a ládára egy történet egy fiúról és lányról, akik az Abasár környéki szőlőtőkék között találkoznak, míg végül a ládát felnyitva az egymásra találásuk jelenik meg benne. Aprólékos, hosszú munka volt, melynek minden pillanatát nagyon szerette a kis közösség, lelkesedéssel tervezték és festették a meseládát. Terveik szerint, amikor visszakerül a kiállításról a láda, a közösségi házban lesz állandó helye, egy mesesarkot képzeltek köré.

Mint a többi tanfolyam esetében, itt is a Nemzeti Művelődési Intézet biztosította a szakkörhöz az alapanyagokat, eszközöket, mellette online videók mutatták be foglalkozásról foglalkozásra az egyes munkafázisokat. Emellett láthatók voltak a vizesréti templom kazetta festésének elemei, illetve egy faddi tükör keret festése. Kék alapon, finoman ívelt tulipánok, gyöngyvirágok idéznek mesevilágot Abasáron.

Markazon is élvezettel festették a könyvtárban a tükörkereteket és a templom kazettáit. Az elkészült darabok a könyvtárban láthatók. Hegedűsné Kis Tünde közművelődési szakember, a szakkör vezetője elmondta, első alkalommal vettek részt a szakkör programban, az öt hölgy között vannak kisgyerekes anyukák is, igazi kis csapattá váltak, a festés közben meditációs zenét hallgattak, a téli estéken meleg teát kortyolgattak munka közben.

A felhívásra egyikük, Kiszely Flóra Békés vármegyei szlovák dobozzal nevezett, amihez az ihletet Benedek Elek A ládikó címe meséje ihlette. Nagyon boldogok, hogy ez a pályamű is bekerült a tavaszi kiállítás kollekciójába, bíznak ők is a további elismerésben.

2024. 03. 03.
Kékes Online, Kápolnai Nagy Ágnes
Fotó: Kápolnai Nagy Ágnes, beküldött