A napokban rendkívüli képviselő-testületi ülésen jelentették be, hogy a gyöngyösi önkormányzat pályázik a Jeruzsálem Úti Óvoda és Bölcsőde felújítására. A 250 millió forintos beruházás keretében új férőhelyek jöhetnek létre, megvalósulhat az épület energetikai korszerűsítése, megújulhat a konyha, és létrejönne egy játszóterasz és gyermekpancsoló is.

Az óvodát 1974-ben adták át egy bölcsőde és egy iskola mellett a város központjában lévő lakótelepen.

Kezdetben három csoporttal indult, majd a gyermeklétszám növekedésével 4, illetve a gazdasági tényezők következtében 1997-ben hat csoportra bővült. Az étkezést az óvodával azonos épületben lévő bölcsőde biztosítja.

Nevelőmunkájuk során az óvodapedagógusok igyekeznek a gyermekek személyiségének fejlődését, jó közérzetét, szocializációját szolgálni. Az óvoda tornaszobával rendelkezik. Törekednek arra, hogy a gyermek már óvodába lépésekor érezze az óvoda barátságos, biztonságos légkörét. Az óvodai általános képességfejlesztés mellett a szülők igényei alapján többletszolgáltatásaik: az idegen nyelvvel való ismerkedés (angol), zeneóvoda, tartásjavító- és lábtorna, vízhez szoktatás, környezettudatos magatartás kialakítása. A környezettudatos nevelést nagyon magas szinten végzik. Az intézmény évente legalább egy-két alkalommal a városi óvodák közös rendezvényének ad otthont: tavasszal a „Szivárvány rajzverseny”-t rendezik meg, ahol a rajzolás mellett a gyermekeket elkísérő óvónőknek kézműves foglalkozást biztosítanak; ősszel igazi vásári hangulatot teremtenek a Mihály-napi vásáron, ahol az óvodák a maguk által készített portékáikat árulhatják.

A szülőkkel közösen több kirándulást, ünnepségeket szerveznek. Nyitottak minden alternatív program megismerésére és szívesen veszik a szülők észrevételeit is.

Mottójuk:

„Tegyük szomjassá a gyermeket amennyire csak lehet.
Teremtsünk hozzá megfelelő körülményeket!
Szülessen meg benne a belső hívó hang a kívánatos táplálékhoz.
Akkor fel fognak csillanni a szemek, ki fognak nyílni a szájak,
meg fognak mozdulni az izmok.
A friss levegő áramlása pótolni fogja az erőszakot.
Újszerű közbelépésünk eredményeként ettől kezdve meg fognak
valósulni törekvéseink, olyan ritmusa lesz munkánknak,
amely nem mérhető a klasszikus nevelési rendszer normáihoz.
Sajnos minden módszer arra törekszik, hogy megitasd azt a lovat,
amelyik nem szomjas, pedig csak olyan módszer lehet helyes,
amelyik a tudáshoz étvágyat gerjeszt..” Celestin Freinet

Forrás: gyongyos.hu
Forrás: http://kekesturista.hu