Bélapátfalván, a IV. Béla u. 34. szám alatt kezdte meg működését a Heves Megyei Kormányhivatal Bélapátfalvai Járási Hivatala. Az intézményben gyorsan, ügyfélbarát környezetben intézhetőek a lakossági, illetve vállalkozói tevékenységekhez kapcsolódó hatósági ügyek.

A volt egészségház épületét két ütemben újította fel a Heves Megyei Kormányhivatal. A mai sajtótájékoztatóval egybekötött átadáson beszédet mondott Palich Etelka, területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkár, dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott, Horváth László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) és Deli Liliána, a járási hivatal vezetője. A Bélapátfalvai Járási Hivatal önálló épületben való elhelyezése 2015-ben kezdődött meg. A járási hivatal és az okmányiroda eredetileg a város külső részén, a volt cementgyár területén, a IV. Béla út 1. szám alatt üzemelt. A könnyebb megközelíthetőség, illetve az ügyfelek magasabb színvonalú kiszolgálása érdekében a hivatal a városközponthoz közelebb a IV. Béla út 34. szám alá helyezték át, a volt orvosi rendelő épületébe. Az új funkció befogadásához az ingatlan komplex felújítására volt szükség, amely két ütemben zajlott.

Az I. ütemben a földszinti részt alakították ki, 2015. novemberétől fogadja itt ügyfeleit a kormányablak osztály. A II. ütemben a járási hivatal többi szervezeti egységének elhelyezése érdekében az épület pinceszintje, első emelete, valamint tetőtere készült el. Kiépült az északnyugati homlokzaton a járási hivatal külön főbejárata, a meglévő lépcsőház felől. Az első emeleten kaptak helyet a járási hivatal ügyfélfogadással érintett irodái, a korábban hasznosítatlan tetőtérben pedig irodákat alakítottunk ki. Az alagsorban tárgyaló és irattár is található.

A kormányablak akadálymentes, a mozgásukban korlátozottak és a kisgyermekkel érkezők is könnyen megközelíthetik. A megváltozott egészségi állapotú emberek számára tájékozódást segítő eszközök vehetők igénybe. A Bélapátfalvai Járási Hivatal családbarát, hiszen pelenkázóval felszerelt mellékhelyiség is található, valamint három játszósarokkal rendelkezik.

A felújított épületben többféle államigazgatási ügy intézhető anélkül, hogy az állampolgároknak több hatóságot kellene megkeresniük. A Hatósági, Gyámügyi és Igazságügyi Osztály majd 800 ügyben, a Kormányablakok Osztály 1546 ügyben áll az állampolgárok rendelkezésére. 2018. januárjától két új munkaállomás is megkezdi működését a járási hivatalban: a földszinti kormányablakban kap helyet a Nemzeti Adó és Vámhivatal, az 1. emeleten pedig a családtámogatási ügyeket lehet majd intézni.
A járási hivatal építési beruházási munkálatainak teljes körű kivitelezése 435 m2 hasznos alapterületet jelent; a jelenlegi 340 m2 épületépítési kivitelezési munka elvégzését a közbeszerzési eljáráson nyertes ózdi székhelyű Archinvest 97 Építőipari Kft. végezte. A II. ütem tisztán hazai forrásból valósult meg, összesen bruttó 154 millió forintból.

A Heves Megyei Kormányhivatal Bélapátfalvai Járási Hivatala ügyfélfogadási ideje:

Bélapátfalvai Járási Hivatal Kormányablak Osztály
Hétfő: 7:00 – 17: 00 7:00 – 16:45
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 07:30 – 17:30 07:30 – 17:15
Csütörtök: 08:00 – 18:00 08:00 – 17:45
Péntek: 08:00 – 14:00 08:00 – 13.45

Hatósági, Gyámügyi és Igazságügyi Osztály
Ügyfélfogadás
Hétfő: 8:00 – 16:30
Kedd: nincs ügyfélfogadás
Szerda: 8:00 – 16:30
Csütörtök: 8:00 – 16:30
Péntek: 8:00 – 14:00

Forrás: Heves Megyei Kormányhivatal
Fotó: Gál Gábor