Hozzávetőleg 1,135 milliárd forintos beruházás eredményeként, 2015-ben létesítmények terén és külső megjelenésében is megújult a Mátraházi Edzőtábor. A létesítmény vendégköre folyamatosan bővül, szezonban garantált a teltház.

A komplexum 1969-es megnyitása óta az évtizedek során mintegy húsz sportág, főként a vívás, a cselgáncs és a birkózás legjobbjai alapozták meg sikereiket Mátraházán. Megmaradt ez a hagyomány?

– A dzsúdózók és a birkózók továbbra is előszeretettel érkeznek a táborba, de a sportági paletta egyre szélesebb – válaszolta Tóth Dénes, a létesítmény vezetője. – Visszatérő vendég a magyar asztalitenisz-válogatott, de remek viszonyt ápolunk a Magyar Labdarúgó Szövetséggel, több NB I-es csapat is bennünket választott a felkészülési időszakban. Valamennyiünket nagy büszkeséggel tölt el, hogy a versenysporton kívül az amatőr sportolók is jól megférnek, így nagyobb létszámban tudjuk fogadni a sportolni vágyókat.

– Hogyan telt a nyaruk?

– Rendkívül mozgalmas heteket hagytunk magunk mögött. Végig telt házzal üzemelt az edzőtábor. A sportolók szinte egymásnak adták a kilincset. Nem egyszer előfordult, hogy az egyik vendég reggel távozott, s délután már újak érkeztek a helyükre.

– Mely sportágakat részesítik leginkább előnyben?

– Nehéz lenne bármelyiket is kiemelni, rendkívül széles a paletta. Fogadhattunk több élvonalbeli kézilabda csapatot, röplabdázókat, cselgáncsozókat, sportlövőket és még folytathatnám a sort. Örömteli, hogy a sakkozók is felfedezték a létesítményt, akik immár szintén előszeretettel érkeznek hozzánk.

– A versenyidőszak kezdetével visszaesik a látogatottság?

– Igen, ez azért tapasztalható. Ilyenkor jut egy kis szusszanásnyi idő, mert decembertől ismét beindul a nagyüzem. Az esztendő utolsó hónapjára már most rengeteg az előjegyzés, s ez vélhetően a januári és a februári hónapra is igaz lesz.

– Felidézne a közelmúltból olyan felkérést, ami különlegességként szolgált? 

– Néhány hete kilenc nemzet részvételével rendeztek nálunk ülőröplabda tornát. Ez a fogyatékkal élők sportja, ami speciális felszereléseket igényel. Megható érzés volt látni azokat a remek sportembereket, rengeteget kaptunk és tanulhattunk tőlük az ittlétük alatt.

– Mekkora apparátussal dolgoznak?

– A kiszolgáló személyzet mintegy harminc főt számlál. Rendkívül szakavatott kollégákkal dolgozhatom, akik a megnövekedett igényeket is magas színvonalon képesek ellátni. Hál ‘Istennek nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk, de az igazi referenciaként a növekvő vendégkör szolgál. Jól érzik magukat nálunk a sportolók, és a különböző sportági szövetségekkel is remek partneri viszonyt ápolunk. Ezt a jövőben is nagyon fontosnak tekintjük.

Szerző: KékesOnline, Sike Károly
Fotó: Czimer Tamás