Mindenki szereti az állatokat, a gyerekek különösen. Folyton azzal nyaggatják a szüleiket, hogy legyen otthon egy kutya, cica, vagy egy kisebb rágcsáló: hörcsög, tengerimalac, vagy egy nyuszi. Ha már kisállat, akkor legyen extracuki, pihi-puhi, szőrös kis pamacs. Megkerestünk egy törpenyúl-tenyésztőt, Kokaveczné Bakos Juditot, aki Gyöngyöstarjánban él, és elsősorban szatén törpenyulakkal foglalkozik. Tőle kértünk hasznos tanácsokat a kisállattartással kapcsolatban.

A törpenyulakat elsősorban felnőtteknek ajánlom. Kisgyermekesek akkor tartsák, ha rendszeres szülői felügyelet alatt vannak – kezdte a beszélgetést a nyúltenyésztő. Mivel a nyúl zsákmányállat, ha sokat dögönyözik, félőssé válik, de az is probléma lehet, hogy a sok játék közben megnyomódik a hasa.

A törpenyuszi nagyon érzékeny rágcsáló fajta, a leggyakrabban előforduló megbetegedése a bélleállás, amit akár egy időjárásra érzékeny állatnál a front is előidézhet. Ez a megbetegedés akkor is előfordulhat, ha a nyuszi nem megfelelően táplálkozik vagy vedlésnél túl sok szőrt nyel le. Ilyenkor érdemes ananász- vagy papajalevet adni nekik, ami oldja a szőrt – mondta Kokaveczné Bakos Judit.

A törpenyúl nagyon okos állat, sok mindenre megtanítható, akár a nevére is hallgat, rövid vezényszavakra reagál. Hasonló módon, mint a kutyáknál az ún. klikker módszerrel idomítható a nyuszika. Tanításkor fontos a jutalomfalat adása, ami szárított zöldségekből vagy gyógynövényből készülhet, de soha ne adjunk nekik mézes rudacskát! Ez a legrosszabb összetételű eledel a nyuszinak, összetapad a bélben, ilyet nem tanácsos vásárolni. Rendkívül hálás állatok, igénylik a simogatást, a bújást, még a gazdi hangulatváltozásait is megérzik. Az a nyuszi, amelyik igazán rajong a gazdájáért, oda is telepedik mellé, és megnyalogatja, az arcát, a kezét, körbeugrálja, ha igazán jókedvű jellegzetes akrobatikus pördülő mutatványokkal kedveskedik a gondoskodásért.

Mindegy, hogy kint, az udvaron vagy bent, lakásban tartjuk a nyuszit, de ha eldöntöttük, hogy hol helyezzük el, az lehetőség szerint maradjon úgy – folytatta a beszélgetést Judit. Mivel érzékeny állatok, ezért felkészülnek a bundaváltásra, ezért nem jó változtatunk. Ha egy állatot bent kezdtünk el tartani, arra különösen figyeljük oda, hogy ne télen vigyük ki, mert könnyen megfázhatnak.

Kokaveczné Bakos Judit ritka fajtát, a szatén törpenyulat tenyészti. Jellemzője, hogy extrafényes a bundája, ehhez csupán jó minőségű tápra, zöldségekre van szükség, vedléskor kell többet fésülni, de fürdetni kifejezetten nem ajánlott őket. A nyuszik tiszta állatok, rendszeresen mosakszanak.

Ha valaki törpenyulat szeretne tartani, lehet őt bátran keresni, bővebb információ: a cukinyuszi.webnode.hu címen olvasható.

Szerző: KékesOnline
Fotó: pets4home, petponder