A csodás környezetben található, páratanul szép kerttel körülvett Mátra Múzeum nem csak a Gyöngyösön élők, de még csak nem is kimondottan a Mátrába érkező kirándulók körében, hanem országszerte ismert uticél. A rendkívül érdekes kiállítási tárgyakon és kiállítótermeken túl egész évben színes, interaktív programok várják a múzeumba érkező látogatókat.A fiatalok körében legkedveltebb programokról és az ősz folyamán várható eseményekről Jónás Ágnessel, a múzeum munkatársával beszélgettünk.

 – Milyen lehetőségeket találnak a különböző korosztályú gyerekek?

– A számtalan izgalmas program között múzeumpedagógiai foglalkozásokon, rendszeres családi napokon, kézművesedésen, mikroszkópozáson, állatsimogatáson, ügyességi játékokon, sőt, múzeumi táborokban is részt vehetnek a részt a gyerekek, családok. Ezen túl főként az  óvodás korosztály számára ajánljuk a Víz Világnapja, a Föld Napja, illetve a Madarak és Fák napja című rendezvényeinket.  Az általános iskolás korosztály vetélkedőkön vehet részt, de rajzverseny, múzeumi tábor, és az Éjszakázz a múzeumban! elnevezésű program is várja őket. A középiskolás korosztály számára szabadulószobát alakítottunk ki, és iskolai közösségi szolgálatot is teljesíthetnek – felelte kérdésünkre Jónás Ágnes.

Ágnestől megtudtuk, hogy melyik korosztálynak melyik a kedvenc kiállítóterme vagy kiállítási tárgya a múzeumban. Bár általános kedvenc a mamutcsontváz, az óvodások kedvence a természettudományi pavilon és a pálmaház.  Az általános- és középiskolások körében ezek mellett az ásványtani kiállítás is a befutó.  A felnőtt korosztály pedig jobban érdeklődik az Orczy-kastély történeti, helytörténeti kiállításai iránt.

– Mi a gyakoribb? Ha a gyermekek iskola foglalkozás keretein belül, vagy iskolán kívül, például szülővel érkeznek?

– Az óvodás, iskolás csoportok rendszeresen és visszatérően látogatnak, de – köszönhetően a sok családi rendezvénynek és a gyöngyösiek ingyenes kertlátogatási lehetőségének – a szülőkkel érkezők száma is közel azonos arányú.

A közelgő őszi időszakban mindenképpen érdemes lesz felkeresni a múzeumot, hiszen számtalan érdekes, aktív programot szerveznek a múzeum lelkes munkatársai. Többek között a Pincétől a padlásig, a Mesélő kövek, mesélő házak, és a Márton napi családi nap is hívogatja az érdeklődőket.

 – Csak a környékről, vagy távolabbról is érkeznek látogatók? Ki jött eddig a legtávolabbról, aki látta a kiállítást?

– Látogatóink az ország teljes területéről érkeznek. Sok pedagógus számít visszajárónak az osztálykirándulások időszakában. Tudomásunk szerint a legtávolabbról az Amerikai Egyesült Államokból, Indiából és Ausztráliából érkeztek ide látogatók. – zárta a beszélgetést Jónás Ágnes.

Mint arról már hírt adtunk a múzeum közel 300 millió forintot nyert interaktív kiállítótér létrehozására. Cikkünk itt olvasható.

Szerző: KékesOnline, Demecs Norbi
Fotó: gyongyos-matra.hu, kirandulastippek.hu