1958 óta működik Gyöngyösön zeneiskola. A jelenleg 321 növendéket 21 tanár tanítja különböző tanszakokon. A növendékek a furulya, fuvola, klarinét, trombita, kürt, harsona, tuba, brácsa, hegedű, gordonka, nagybőgő, zongora, jazz-zongora, ének, szolfézs, számítógépes zene, zeneirodalom és gitár szakok közül választhatnak. 

Kévés Tünde igazgatónő mesélt nekünk az intézmény múltjáról, jelenéről. A barokk stílusú épület mai alakját 1783-ban nyerte el. Először a jezsuiták tanítottak az épületben 1773-ig, majd a ferences rendiek 1776 és 1898 között – kezdte a beszélgetést az igazgatónő. Jelenleg az iskola vonós tanulói a Tücsök-zenekarban, a fúvós növendékei pedig a Schola Musica Fuvolaegyüttesben és más csoportokban muzsikálhatnak.

A város életében számos helyen szerepelünk, nemcsak zenei programokban veszünk részt, hanem előadások szervezésében is. Ilyen lesz például október 19-én a zeneiskolában egy volt pedagógusunk előadása Kodály Zoltán életéről.  A közeljövő rendezvényei között még szerepel október 26-án a Szorgalmas hangverseny, melynek témája a teremtésvédelem.

Az intézmény a Pátzay János Katolikus Zeneiskola nevet viseli. Az egyházi iskola jelleg számos programunkban megmutatkozik – tájékoztatott Kévés Tünde. Megemlékezünk Szent Cecíliáról, aki a védőszentünk, a fellépés alkalmával egyházi kórusművek csendülnek majd fel, de minden hónap második vasárnapján részt veszünk a misén, mindemellett a tanulók számos egyházi éneket is tanulnak – mondta el kérdésünkre a zeneiskola igazgatója.

Szerző: KékesOnline
Fotó: artsedge.kennedy-center.org, pixabay